Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

VESELĪBA: Vēža profilakse svarīga

© Ekrānšāviņš no avīzes

Latvijā 70 procentu no vēža pacientēm sievietēm un 76 procenti vēža pacientu vīriešu saslimuši pēc 60 gadu vecuma, liecina Nacionālā Veselības dienesta dati. Tie rāda, ka onkoloģiska saslimšana var tikt diagnosticēta jebkurā vecumā, tomēr visbiežāk tas notiek pēc 50 gadu vecuma.

Pagājušajā gadā no jauna reģistrēta onkoloģiska saslimšana 1010 sievietēm vecumā no 50 līdz 59 gadiem (17,6 procenti), 2970 sievietēm vecumā no 60 līdz 79 gadiem (51,7 procenti) un 1054 sievietēm pēc 80 gadu vecuma (18,4 procenti). Savukārt vīriešiem onkoloģiska saslimšana visbiežāk diagnosticēta 60 līdz 79 gadu vecumā (63 procenti) - saslimuši 3361 vīrietis, no 50 līdz 59 gadiem slimība atklāta 898 (16,8 procenti) vīriešiem, bet pēc 80 gadu vecuma 708 vīriešiem (13,3 procenti).

Nacionālais Veselības dienests un Veselības ministrija atgādina par valsts apmaksātu vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu, uz kurām aicina iedzīvotājus konkrētās vecuma grupās.

Sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados ar uzaicinājuma vēstules starpniecību aicinātas piedalīties dzemdes kakla vēža skrīningā, kas ir ātra un nesāpīga ginekoloģiskā izmeklēšana. Tās laikā ar mazu sterilu birstīti no dzemdes kakla tiek paņemta iztriepe jeb gļotādas šūnas, kas tiek nosūtītas uz laboratoriju mikroskopiskai izmeklēšanai, stāsta Nacionālā Veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Līga Gaigala. Dzemdes kakla vēža skrīnings sniedz iespēju laikus atklāt vēždraudes patoloģijas, kuras var ārstēt un izvairīties no audzēja veidošanās. Ja agrīni ir pamanītas izmaiņas un uzsākta ārstēšana, tas samazina dzemdes kakla vēža risku par 75 procentiem. Ja skrīningā tiek konstatēts audzējs, tas pasargā no audzēja ielaišanas, jo ļauj uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

L. Gaigala atgādina, ka sievietēm no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados ir jādodas uz krūts vēža skrīningu, uz ko sievietes arī tiek aicinātas īpašā vēstulē. Krūts vēža skrīnings ir profilaktiska krūšu rentgenoloģiska pārbaude (mamogrāfija). «Tā ir vienīgā metode, ar kuras palīdzību var atklāt audzēju agrīnās stadijās, kad tas vēl ir ļoti mazs, ka to nevar sataustīt vai citādi sajust. Pārbaude sniedz iespēju atklāt krūts vēzi pat divus līdz četrus gadus pirms sūdzību parādīšanās,» stāsta speciāliste. Pārbaude neaizņem daudz laika - kopējais apmeklējuma ilgums ir līdz 30 minūtēm. Mamogrāfijas izmeklējuma veikšanai nepieciešamas vien dažas minūtes. L. Gaigala arī atgādina: ja vēstule nav saņemta, bet ir pienācis noteiktais vecums, vai vēstule ir pazaudēta, to var atjaunot. Jāinteresējas sava ģimenes ārsta praksē, kur informācija par nosūtītajām vēstulēm ir pieejama elektroniskā informācijas sistēmā.

Bez uzaicinājuma vēstules tiek organizēta vēl viena profilaktiskā pārbaude. Sievietēm un vīriešiem no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē, ir pieejama valsts apmaksāta kolorektālā vēža pārbaude. Tā ir metode, ar kuras palīdzību var agrīni atklāt zarnu saslimšanas. Pārbaudi veic ar testu, kas nosaka, vai fecēs ir slēptas asinis, kas nav acīm redzamas, tests jāaizpilda mājas apstākļos, bet ģimenes ārsta prakse izvērtē izmeklējuma rezultātu.

***

UZZIŅAI

Valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes

Sievietēm 25-70 gadu

• Dzemdes kakla vēža profilaktiskā pārbaude

• Reizi trijos gados

• Saņemot uzaicinājuma vēstuli

Sievietēm 50-69 gadi

• Krūts vēža profilaktiskā pārbaude

• Reizi divos gados

• Saņemot uzaicinājuma vēstuli

Vīriešiem/sievietēm 50-74 gadi

• Zarnu vēža profilaktiskā pārbaude

• Reizi gadā

• Jāvēršas pie ģimenes ārsta

Avots: Nacionālais Veselības dienests