Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zīmolu veikali pamet Latviju

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai arī kopējais apģērbu un apavu mazumtirdzniecības apjoms Latvijā pieaug, šogad tiek slēgti vairāki pazīstamu apģērbu un apavu zīmolu veikali. Daļa pamet Latviju, jo neredz tālākas attīstības perspektīvas, bet daļai zīmola apģērbu tirgošana ir nesusi tik lielus zaudējumus, ka rezultātā pasludināta maksātnespēja vai sākts likvidācijas process.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka apģērbu un apavu mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzinājumā ar gada sākumu pieaudzis par 9,5%, savukārt gada laika apgrozījuma kāpums mērāms 0,5% apmērā. Tiesa, vienlaikus par 15% pieaugusi tirdzniecība pa pastu un interneta veikalos (visu preču, ne tikai apģērbu un apavu), kas, iespējams, iezīmē kopīgu tendenci - arvien vairāk iedzīvotāju dažādas lietas iegādājas attālināti.

Nākamajā sestdienā, 3. septembrī, tiks slēgts Lielbritānijas apģērbu veikals Marks & Spencer, kas atrodas tirdzniecības centrā Domina Shopping. Veikala īpašnieki savu lēmumu sola skaidrot tuvākā laikā, taču, visticamāk, šā zīmola veikala aiziešana no Latvijas tirgus ir saistīta ar nepārliecinošām attīstības perspektīvām un finansiāliem apsvērumiem.

Tuvāko pusotru nedēļu veikals vēl darbosies, taču pirkumus, kas izdarīti pēc 1. augusta, veikals vairs neapņemas apmainīt pret citu preci vai naudu, izņemot likumā noteiktos gadījumus. Arī iepriekš iegādātās dāvanu kartes pēc 3. septembra vairs nevarēs izmantot Marks & Spencer Rīgas veikalā, taču tās varēs izpirkt veikalos Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Slovākijā un Čehijā.

Tieši finansiālas problēmas bijušas par iemeslu, lai slēgtu visus trīs Next veikalus Rīgā, kas atradās Domina Shopping, Alfa un Spice. Veikalu īpašniekam - SIA NX.LV - maijā pasludināta maksātnespēja, apturēta pārvaldes institūcijas darbība un iecelts administrators. Kopš pagājušā gada augusta SIA NX.LV ir nodokļu parāds, kas šomēnes jau ir sasniedzis 48 885 eiro. Gada laikā nodokļu parāds pieaudzis par 4191 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošā informācija.

Pirms mēneša aizvērās arī Domina Shopping strādājušais apavu veikals Bata. Pirms tam SIA Elektius, kam pieder šā zīmola veikali, slēdza Bata tirdzniecības vietas Galerijā Centrs un Riga Plaza. Bet Igaunijā Bata veikali joprojām darbojas.

SIA Elektius nav nodokļu parādu (pērn uzņēmums nodokļos samaksājis 48 tūkstošus eiro), tomēr šā gada 4. augustā ar uzņēmuma dalībnieku lēmumu sākts likvidācijas process.

Arī iepriekšējos gados Latviju ir pametuši vairāki zināmi apģērbu un apavu zīmoli veikali. 2012. gadā uzņēmuma Rīgas apavi LTD maksātnespējas dēļ darbu Latvijā pārtrauca apavu veikali Walking Rīgā, Valmierā, Liepājā, Saldū, Jelgavā un Cēsīs.

Savukārt 2013. gadā pēc 23 gadu veiksmīgas darbošanās Latvijā tika slēgts Dressmann veikals Aspazijas bulvārī Rīgā. Tieši šis bija pirmais šāda veida veikals Rīgā. Kad to 1995. gadā atklāja, pēc Rietumu standartiem izslāpušie rīdzinieki stāvēja rindā, lai iekļūtu veikalā. Pirmajam aizvērtajam Dressmann veikalam sekoja citi Varner Gruppen veikali Latvijā - Dressmann, Cubus, BikBok. Veikala īpašnieki tirdzniecības vietu slēgšanu toreiz pamatoja ar augstajām telpu īres maksām un nerentabilitāti. Taču finansiālie rādītāji nebūt nebija tik graujoši, lai steigtos ar veikalu slēgšanu. 2012. gadā uzņēmums strādāja ar 6,525 miljonu latu apgrozījumu, kas bija tikai par 2% mazāks nekā 2011. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa sasniedza 200 tūkstošus latu, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu bija par 50% vairāk.

2014. gadā Latvijas tirgus par šauru sāka šķist arī Somijas apģērbu veikalam Seppala, kas slēdza savus veikalus. Tiesa, Seppala slēdza savas tirgotavas arī Lietuvā un reizē sašaurināja tirdzniecību Igaunijā un Somijā.

Lai arī Latviju pamet lieli un zināmi apģērbu un apavu zīmoli, to vietā ienāk jauni tirgotāji. Piemēram, nule kā darbu sācis skandināvu dizaina sieviešu apģērba un aksesuāru internetveikals nodike.com, kas, iespējams, atvērs arī īstu veikalu Rīgā.

Savukārt Galleria Riga, kurā jau šobrīd atrodas vairāki pasaulē populāri zīmoli: Max & Co, Marella, Stefanel, Suit Supply, Springfield, iBlues, Parfois, Ivo Nikkolo, Cortefiel, Mohito un citi, šoruden dos mājvietu Mango un H & M, kas būšot lielākais šā zīmola veikals Rīgā. Tieši Galleria Riga tiks atvērts arī Baltijā pirmais Lielbritānijas apģērbu veikals COS, kurš jau ir pārstāvēts 29 valstīs.