Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Vēstule par cigarešu kontrabandu iegriež birokrātijas dzirnavas

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Neatkarīgās lasītāju anonīmā vēstule par cigarešu kontrabandu un kukuļiem, kas maksāti, lai piesegtu cigarešu ražošanas iekārtas pazušanu, iekļuvusi birokrātijas caurvējos un tiek pārsūtīta no vienas iestādes otrai.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis vēstuli «par Valsts policijas amatpersonu saistību ar pazudušo cigarešu ražošanas iekārtu» nodevis izskatīšanai Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja (IDB) priekšniekam Valteram Mūrniekam, norādīts I. Ķuža atbildē Neatkarīgajai.

Ne tam nosūtīts

Savukārt IDB priekšnieka palīdze Diāna Petersa Neatkarīgo informēja par sekojošo: «Iekšējās drošības birojā (Birojs) saņēmām Valsts policijas vēstuli ar pievienotu laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze redakcijā saņemto anonīmo vēstuli par iespējamām nelikumībām valsts amatpersonu rīcībā. Tā kā šajā vēstulē nav minēti fakti, kas attiecas uz Iekšējās drošības biroja kompetences jomu, Biroja amatpersonas nav tiesīgas veikt izmeklēšanu vai vēstulē norādīto faktu pārbaudi. Proti, saskaņā ar Iekšējās drošības biroja likumu Iekšējās drošības birojs izmeklē noziedzīgus nodarījumus, ko izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu amatpersonas. Savukārt anonīmajā vēstulē izklāstītā informācija ir par VID amatpersonām. Iekšējās drošības birojs no Valsts policijas saņemto informāciju pārsūtīs atbilstoši pēc piekritības.»

Vāveres ritenī

Dokumentu aprite saistībā ar cigarešu kontrabandu un pazudušo cigarešu ražošanas iekārtu aizsākās pēc tam, kad Neatkarīgā no saviem lasītājiem saņēma vēstuli ar pārbaudīšanas vērtiem faktiem, tostarp par augstu valsts amatpersonu korupciju.

Tā kā Neatkarīgās rīcībā nav resursu, lai vēstulē minētos faktus pārbaudītu, vēstule tika pārsūtīta kompetentām iestādēm, tajā skaitā arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai. Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis Neatkarīgās lasītāju materiālus pārsūtīja Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kā arī Valsts policijai.

Neatkarīgā saņēma vēstuli arī no iepriekšminētās parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Veiko Spolīša. Vēstulē politiķis informē, ka «atbilstoši Iesniegumu likuma 4. panta otrajai daļai Komisija, uzskatot par lietderīgu vērsties kompetentajās tiesībsargājošajās iestādēs izmeklēšanas darbību uzsākšanai, pārsūta saņemto iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Drošības policijai ar lūgumu izvērtēt iesniegumā un tam pievienotajā vēstulē norādīto informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, nepieciešamības gadījumā uzsākt atbilstošas procesuālās darbības, par to informējot Komisiju».

Intriģējošas detaļas

Anonīmajā vēstulē, kas tagad ir jau ne tikai Neatkarīgās, bet arī jau vismaz triju izmeklēšanas iestāžu, divu Saeimas komisiju un, iespējams, arī aģentūras LETA rīcībā, cita starpā sīki analizēti firmas Juriga cigarešu ražošanas iekārtas pazušanas apstākļi. Atbilstīgi vēstules autora versijai, starptautiski atzīti eksperti, kuri cīnās pret cigarešu viltojumiem, gribēja «paņemt nažu paraugus, ar kuriem tiek grieztas cigaretes». Tādējādi varētu atklāt, ka kontrabandas cigaretes, kuras regulāri tiek konfiscētas Eiropas Savienības valstīs, ir ražotas tieši Latvijā un ar konkrētu iekārtu. Anonīmais autors aprakstījis metodes, ar kādām augstās VID amatpersonas vispirms aizkavēja kompetento ārvalstu ekspertu nekavējošu nonākšanu pie konkrētās iekārtas; kā tika panākts, ka krimināllieta tiek nosūtīta «ne pēc adreses», t. i., pie izmeklēšanas iestādēm, kas nav kompetentas šādu lietu izmeklēšanā, u. tml. darbības. Vēstulē minēts, ka par cigarešu darījuma piesegšanu amatpersonām kukuļos samaksāti 400 000 eiro. Anonīmais autors minējis vairākus gadījumus, kad starptautiskie eksperti ir oficiāli brīdinājuši Latvijas VID augstāko vadību par to, ka Latvijā tiek piesegta cigarešu kontrabanda, tomēr šie brīdinājumi ir palikuši bez ievērības.

Atbilstīgi aģentūras LETA versijai, kura atsaucas uz Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju, anonīmajā vēstulē minēti tādi vārdi kā «pašreizējais Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe un viņa vietnieks Jānis Boroviks».