Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

No kāda vecuma bērnu drīkst atstāt bez uzraudzības?

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Vasaras brīvlaiks vēl nav beidzies, ko gan nevarētu teikt par atvaļinājumiem. Kamēr vecāki ir darbā, bet skolas un daļa bērnudārzu vēl ir slēgti, daudzi bērni paliek radu aprūpē vai tiek atstāti vieni. Pēdējā laikā par biežu pašvaldības policijas izsaukumu iemeslu ir kļuvuši mazi bērni, dažreiz pavisam mazi, kas atstāti uz ielas bez uzraudzības. Portāls riga.lv un Rīgas pašvaldības policija pastāsta, līdz kādam vecumam bērnus nekādā gadījumā (un tas ir pēc likuma) nedrīkst atstāt vienus, informē portāls riga.lv.

Pagājušajā nedēļā Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Šampēterī, kur aptuveni trīs gadus vecs bērns viens pats staigāja pa ielu. Ierodoties notikuma vietā, sastapts izsaucējs, kurš pastāstīja, ka uz ielas bez pieaugušo uzraudzības sastapis meiteni, kura bija nobijusies un raudāja. Vīrietim radušās aizdomas, ka bērns ir no netālu esošās pirmsskolas izglītības iestādes, kur arī bērnu aizvedis un atstājis. Kārtības sargi devās uz norādīto iestādi, kur noskaidrots, ka meitene izgājusi no teritorijas pa vārtiņiem, kurus kāds no vecākiem, prom ejot, nebija aizslēdzis. Par notikušo veiktas preventīva rakstura pārrunas.

Dažas stundas vēlāk Zemgales pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Pleskodālē, kur uz ielas pamanītidivi mazi bērni bez pieaugušo uzraudzības. Ierodoties notikuma vietā, apsekota aculiecinieka norādītā teritorija un autobusa pieturvietā pamanīti divi mazi zēni. Abi bērni pastaigājās pa ielas braucamo daļu. Notikuma vietā sastapta arī izsaucēja, kura pastāstīja, ka zēni teikuši, ka gaidot autobusu, lai dotos uz mājām, kur viņus gaida māte. Paši bērni policistiem pastāstīja, ka devušies pastaigāties. Noskaidrota abu zēnu dzīvesvieta, kur viņi nogādāti un sastapta bērnu māte, kura paskaidroja, ka viņa dēliem atļāvusi doties uz piemājas spēļu laukumu, taču viņi patvaļīgi izgājuši no pagalma, tāpat abi septiņus un piecus gadus vecie „razbainieki” regulāri izlecot no pirmā stāva loga, lai blēņotos. Ar zēnu māti veiktas preventīva rakstura pārrunas.

Savukārt Vidzemes pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Teikā, kur kāds garāmgājējs pamanījisaptuveni piecus gadus vecu bērnu, kurš bez pieaugušo klātbūtnes viens rotaļājas smilšu kastē. Ierodoties notikuma vietā, aculiecinieka sniegtā informācija apstiprinājās. Pārrunu laikā noskaidrots, ka zēns regulāri nākot uz smilšu kasti ar draugu spēlēties. Noskaidrota bērna dzīvesvieta, kur zēns nogādāts un satapts viņa tēvs, kurš paskaidroja, ka ļāvis dēlam vienam doties uz netālu esošo spēļu laukumu. Ar vīrieti veiktas preventīva rakstura pārrunas, kuru laikā izskaidrots, ka bērns līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst viens pats atrasties uz ielas.

Latvijā likumi nav tik stingri kā, piemēram, tajā pašā Lielbritānijā, kur bērns līdz 12 gadu vecumam viens pat nedrīkst doties uz skolu.

Bet, ja kaut kas nav tā - nepilngadīgie to izmanto. Vecāki var ne tikai tikt sodīti, bet bērns var arī tikt izņemts no ģimenes, atdots audzināšanā citiem cilvēkiem.

Tajā pašā laikā arī pie mums ir prasības, kuras jāievēro katram vecākam. Un tās galvenokārt paredzētas tam, lai aizsargātu savus bērnus.

SVARĪGI:
Bērnam līdz 7 gadu vecumam jābūt vecāku vai citu personu uzraudzībā, proti, viņu nedrīkst atstāt vienu nekādā gadījumā - ne dzīvoklī, ne uz ielas, ne arī kafejnīcā vai citā publiskā vietā.

Taču te būtiski ir zināt, ka 7 gadu vecumu nesasniegušu bērnu uzraudzīt var arī cits bērns. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērns līdz septiņu gadu vecumam jāpieskata personai, kas ir vismaz 13 gadus veca.

Runājot par nakts stundām, ir jāatceras, ka Rīgā no pulksten 22:00 līdz 7:00 uz ielas vai citās publiskās vietās nedrīkst atrasties jaunieši, kuri nav sasnieguši 16 gadu vecumu. Šajā gadījumā gan bērna pavadonim ir jābūt kādam no vecākiem vai viņu aizstājējam.

Šie noteikumi ir jāievēro arī dažādu pulciņu vai fakultatīvo nodarbību vadītājiem. Ir bijuši gadījumi, kad Rīgas pašvaldības policija konstatējusi, ka bērni apmeklē nodarbības, kas ir pārmērīgi agri vai ļoti vēlu vakarā. Ir arī bijuši pozitīvi piemēri, piemēram, kādā skeitparkā vecāki uzrakstījuši pilnvaras nodarbību vadītājam, ka viņš ir tiesīgs bērnus pieskatīt un nogādāt mājās pēc nodarbību beigām.