Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis: Par budžetu pieņemtie lēmumi ir zināms risks

© F64

Pieņemot izšķirošus lēmumus par nākamā gada budžetu, valdība gājusi uz zināmu risku, šodien pēc valdības sēdes atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Izšķiroši bijuši lēmumi par minimālo algu, par finansējumu izglītības reformām, kā arī par iekšlietu sistēmas reformas pabeigšanu, lai neatliktu to uz 2018.gadu.

Vērtējot nākamā gada budžeta veidošanas procesu, Kučinskis raksturoja, ka darbs ir bijis mērķtiecīgs un orientēts uz tām prioritātēm, par kurām valdība bija vienojusies, sākot darbu. "Labā ziņa ir tā, ka mēs nepatērējām daudz laika bezjēdzīgās sarunās par to, ko tiešām nav iespējams izdarīt, bet visi virzījāmies uz lietām, ko valdība bija apņēmusies izdarīt," piebilda premjers.

Viņš šo budžeta gatavošanas laiku uzskata par ļoti veiksmīgu periodu un atzina - ja būtu mazliet piesardzīgāks, tad riski, ko valdība uzņēmusies, nebūtu tik lieli. Tomēr konkrētie lēmumi bija šodien jāpieņem, neatstājot tos nākamo gadu budžetiem.

Diskusijas par nākamā gada budžetu vēl ir gaidāmas Saeimā, taču Kučinskis vērsa uzmanību uz to, ka valdības rezerves vairs nav pārāk lielas. "Es ceru, ka parlaments sapratīs, cik svarīgi ir pabeigt izglītības un iekšlietu sistēmas reformas," noteica Kučinskis.

Arī 2018.gada budžets nebūšot ne par matu vieglāks, tomēr zināmas iestrādes ir jau veiktas, lai atvieglotu darbu nākamajā gadā. Lai gan 2018.gads vēl būšot salīdzinoši kritisks, premjers pauda cerību, ka ar priekšdarbu paveikšanu izdosies nodrošināt ekonomisko izaugsmi nākotnē.

Jau ziņots, ka valdība šodien vienojusies, ka minimālās algas apmērs nākamajā gadā būs 380 eiro, savukārt reformas pabeigšanai iekšlietu sistēmā finansējums tiks pārdalīts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Tāpat ir panākta vienošanās par finansējumu reformām izglītības sistēmā, bet veselības aprūpes nozare tikusi pie papildu 10 miljoniem rindu mazināšanai. Jautājums par solidaritātes nodokļa atcelšanu ir pārlikts uz vēlāku laiku un tiks risināts līdz nākamā gada aprīlim.