Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Trešdaļa armijas rezerves sasniegta

ATPAKAĻ IERINDĀ. Noteiktajā dienā, noteiktajā laikā bruņotajos spēkos ieradušies 33 rezerves karavīri, kuri atbilst Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm. Pēc nedēļas viņi tiks palaisti atpakaļ civilajā dzīvē © Gatis DIEZIŅŠ (Jaunsardzes un informācijas centrs)

Rezerves karavīriem šonedēļ sācies armijas mācību maratons. Viņi uz neilgu laiku tiek izrauti no ierastās civilās dzīves, lai atsvaidzinātu militārās iemaņas.

Šogad dažādās bruņoto spēku vienībās paredzētas 12 apmācības rezerves karavīriem. Kopumā uz tām izsūtītas 966 pavēstes. 299 vēstules jau atgriezušās, jo nav sasniegušas adresātu.

Aizsardzības ministrija būšot apmierināta, ja uz mācībās ieradīsies vismaz trešā daļa atlasīto personu. Pirmās mācības, kas šonedēļ turpinās 1. Zemessardzes novadā, liecina, ka šāds mērķis sasniegts. Pirmdien noteiktajā vietā un laikā uz mācībām ieradās 46 rezerves karavīri. Medicīniskā komisija izbrāķēja un sliktā veselības stāvokļa dēļ mājās aizsūtīja 13. Ministrijas pārstāve kapteine Sandra Brāle konstatē: «Trīsdesmit trīs, kas paliek, ir salīdzinoši labs rādītājs. Mēs ar to bijām rēķinājušies, izvērtējot pagājušā gada pieredzi.»

Pērn armija pie savu rezervju apzināšanas ķērās pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma. Toreiz noteiktajā dienā ieradās 19,6% uzaicināto, tātad šogad rādītājs nedaudz labāks. Bruņotie spēki vēl analizēs, kur palikuši neatnākušie, taču aptuvenie iemesli ir skaidri.

Uz šā gada pirmajām rezerves karavīru apmācībām tika izsūtītas 139 pavēstes. 47 pavēstes nav sasniegušas adresātu. Var tikai minēt, vai pašu deklarētajā dzīvesvietā šie cilvēki patiešām nedzīvo, vai viņi ļaunprātīgi izvairās no ierakstītās vēstules saņemšanas.

Vēl 31 personai ir attaisnojoši iemesli, lai nepiedalītos mācībās - mazi bērni, apgādībā esošas personas, dienests iekšlietu vai aizsardzības nozarē. Arī cilvēkus ar kriminālu pagātni vai tagadni (ja pret viņu ierosināts kriminālprocess) uz mācībām neiesauc.

Šobrīd attaisnojoša iemesla nav 15 cilvēkiem, un viņus par pilsoņa pienākuma nepildīšanu gaida nelielas nepatikšanas. Bruņotie spēki nodos attiecīgu informāciju policijai, un tālāk gaidāma tiesa un sods saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 200.1. pantu:

«Par rezerves karavīra neierašanos uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktajā vietā un laikā - uzliek naudas sodu līdz divsimt desmit euro. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, - uzliek naudas sodu līdz trīssimt piecdesmit euro.»

Jāpaskaidro, ka pavēstes netiek sūtītas kuram katram Latvijas iedzīvotājam, bet tikai bijušajiem karavīriem un zemessargiem, kuri vēl nav sasnieguši izdienas vecumu. Viņi pēc atvaļināšanās vai līguma termiņa iztecēšanas tiek ieskaitīti armijas rezervē, un katram armijas uzaicinājumam viņiem jāatsaucas obligātā kārtā. Ja cilvēks ir kādreiz ar to saistījies, Militārā dienesta likums uz viņu attiecas visu aktīvo mūžu. Mācību laikā rezerves karavīrs pilda aktīvo dienestu, par ko saņem kompensāciju, viņam ir karavīra statuss, un mācību laiks tiek ieskaitīts viņa izdienas stāžā.

Šā gada pirmās rezerves karavīru apmācības ilgs vienu nedēļu. Viņi atjaunos savas prasmes ieroču apmācībā, atsvaidzinās lauka kaujas iemaņas. Bet tālāk mācības norisināsies visos spēku veidos, tajā skaitā starptautiskajās sauszemes spēku mācībās Sudraba bulta šā gada oktobrī un Jūras spēku flotiles mācībās Flotex novembrī.