Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Sūdzēs tiesā Ir izdevēju

© F64

Šā gada aprīlī par žurnāla Ir Nauda izdevēja – sabiedrības ar ierobežotu atbildību Žurnāls IR NAUDA – vairākuma daļu turētāju kļuvis jurists un pazīstamais izdevējs Endo Lapsa.

Datu bāze Firmas.lv. liecina, ka E. Lapsa ieguvis 89,47% SIA Žurnāls IR NAUDA kapitāla daļu, bet pa 5,26% kapitāla daļu joprojām pieder diviem citiem ar izdevējdarbību cieši saistītiem kungiem: žurnāla Ir izdevēja - akciju sabiedrības Cits medijs - padomes priekšsēdētājam Paulam Raudsepam un padomes loceklim Pēterim Tērmanim.

Lai uzzinātu, kādi ir SIA Žurnāls IR NAUDA jaunā saimnieka plāni, Neatkarīgā sazinājās ar E. Lapsu. Viņš pastāstīja, ka kapitāla daļas ieguvis maiņas ceļā, tomēr no šā darījuma nekādu labumu nav guvis. Proti, kad E. Lapsa sācis iepazīties ar iegūto saimniecību, viņam nācies konstatēt, ka SIA Žurnāls IR NAUDA patiesībā ir «tukša čaula», caur kuru veikti kādi aizdomīgi darījumi. Savukārt pašu produktu - žurnālu Ir Nauda - jau kādu laiku izdod akciju sabiedrība Cits medijs. Pat žurnāla Ir Nauda preču zīmi ir reģistrējusi uz sava vārda akciju sabiedrība Cits medijs, ko gan E. Lapsa plāno apstrīdēt tiesā, jo tas noticis pretlikumīgi.

Vēl vairāk: SIA Žurnāls IR NAUDA vispār nekad nav bijis savas atsevišķas no akciju sabiedrības Cits medijs grāmatvedības, un šīs kapitālsabiedrības finanšu rīkus - pieslēgumu EDS un pat internetbankai - ir izmantojušas akciju sabiedrību Cits medijs apkalpojošā grāmatvede un akciju sabiedrības Cits medijs vadība. Faktiski akciju sabiedrība Cits medijs ir pilnībā kontrolējusi tai nepiederošu uzņēmumu, par ko E. Lapsa ir vērsies ar iesniegumu policijā.

Uzņēmumā nav arī finanšu dokumentu - līgumu, rēķinu oriģinālu u.tml., bet akciju sabiedrība Cits medijs atsakās tos izsniegt E. Lapsam, radot aizdomas, ka nekādi līgumi nav slēgti un reāli darījumi nav notikuši, bet tikai fiktīvi noformēti dokumenti un veikti grāmatvedības ieraksti, iespējams, lai «optimizētu nodokļus un gūtu citas priekšrocības».

Arī žurnāla Ir interneta mājaslapā ir sadaļa, kur tiek piedāvāts abonēt žurnālu Ir Nauda. Tur teikts: «Žurnālu Ir Nauda veido žurnāla Ir komanda, pieredzējuši redaktori un virkne ārštata autoru, kuriem pašiem ir saikne ar uzņēmējdarbību, tajā piedaloties un par to rakstot vairāku gadu garumā.»

Pēdējā (t.i., Nr. 26.) žurnāla Ir Nauda numurā norādīts, ka tā izdevējs ir a/s Cits medijs, redaktors ir Pauls Raudseps, bet tehniskie redaktori - Māris Diņģelis un Jānis Kulmanis. Redakcijas ievadrakstu Pauls Raudseps parakstījis jau citā statusā - kā «viesredaktors».

Vismaz no Nr 9. (2014. gada februāris) līdz Nr 16. (2015. gada janvāris) kā žurnāla Ir Nauda izdevējs norādīta SIA Žurnāls IR NAUDA, bet galvenā redaktore ir bijusi pazīstamā žurnāliste Elīna Stengrēvica. No Nr. 17 (2015. gada februāris - marts) kā žurnāla Ir Nauda izdevējs norādīta a/s Cits medijs.

Datu bāze Firmas.lv liecina, ka Endo Lapsa, kurš cita starpā pazīstams arī kā žurnālista Lato Lapsas brālis, ir izvērsis visai vērā ņemamu uzņēmējdarbību gan kā uzņēmumu līdzīpašnieks, gan kā amatpersona, gan kā prokūrists. Viņa biznesa partneris, piemēram, ir pazīstamais uzņēmējs un sabiedriskais darbinieks, bijušais Privatizācijas aģentūras šefs Jānis Naglis. E. Lapsas vārds (gan šobrīd, gan vēsturiski) saistīts ar vairāk nekā 70 uzņēmējsabiedrībām. Piemēram, Endo ir bijis revidents Lato Lapsam piederošajā SIA Putns Bulbulis, kuras agrākais nosaukums ir bijis SIA Baltic Screen.