Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Patvēruma meklētāji Muceniekos sarīkojuši protestu

© f64/ Kaspars Krafts

Šodien Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos aptuveni 20 patvēruma meklētāji protestā pauduši neapmierinātību ar dzīves apstākļiem Latvijā.

Kā šovakar vēstīja "TV3 Ziņas", centra iemītnieki pauda neapmierinātību ar to, ka bēgļu problemātikai netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība, turklāt ar viņiem piešķirto naudu nevarot izdzīvot. Kopumā protesta akcija pagājusi mierīgi, protestētājiem sēžot zālājā pie Patvēruma meklētāju centra. Protestā piedalījās gan vīrieši, gan arī sievietes un bērni.

Viens no patvēruma meklētājiem dalīti latviešu un angļu valodā skaidroja, ka centra iemītniekiem pietrūkst medicīniskās palīdzības - viņam pašam esot problēmas ar acīm, kuras turklāt nevar atrisināt nepietiekamo finanšu līdzekļu dēļ. Tāpat viņš sacīja, ka Latvijā ir jau piecus mēnešus, bet viņam nav ne mājas, ne darba, ne naudas.

Kāds cits vīrietis sūrojās, ka ar dienas naudu nav pietiekami, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces, tostarp arī cigaretes vai arī kādus našķus bērniem. Viņaprāt, trīs eiro vietā viņiem dienā būtu jābūt pieejamiem vismaz desmit eiro.

Tāpat izrādīta neapmierinātība arī par sadzīves apstākļiem Muceniekos - patvēruma meklētāji ir sašutuši, ka centrā nav arī bezvadu interneta.

Vienlaikus protestētāji pauda neizpratni par to, kādēļ daudziem bēgļiem tiek atteikts patvēruma meklētāja statuss. Kāds no patvēruma meklētājiem arī apgalvoja, ka, saņemot pasi, viņam esot pateikts, ka nu esot jādodas prom. Savukārt viņš retoriski vaicāja: "Uz kurieni? Uz ielas?"

Centra iemītnieki arī nesaprot, kāpēc bēgļa statusu saņem tik neliels personu skaits, ņemot vērā to, cik daudziem tas būtu nepieciešams, jo viņu valstīs ir radusies kritiska situācija.