Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zināms, kādi laikapstākļi varētu sagaidīt augustā

© f64/ Mārtiņš Zilgalvis

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs izteicis savu prognozi augustā gāidāmajiem laikapstākļiem.

"Ticējums saka, ja augusts silts, tad oktobris vējains. Šo ticējumu var paturēt prātā, jo Viršu mēnesis rādās būt drusciņ siltāks kā parasti. Pārsvarā siltais un nokrišņiem bagātais jūlijs ar līdzīgiem laika apstākļiem ietieksies arī augusta pirmajā pusē.

Atbilstoši februārim un vērojumiem dabā, tad kopumā augusts būs mēreni silts, bet ar novirzi uz siltāku. Nokrišņi tuvu normai, bet sadalījums, tāpat kā iepriekšējos vasaras mēnešos, nevienmērīgs. Laikā līdz Vasaras Mārai (15. augusts) silts, bet ap Uguns dienu (10. augusts) arī karsts, kad dažviet temperatūra paaugstināsies līdz plus 28, 30 grādiem. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm stipri un ar pērkona negaisiem. Mēneša vidū laika apstākļi mainīgi, kļūs vēsāks un vairāk vējainu dienu. Biežāk neliels sēņu lietutiņš. Mēneša otrajā pusē, laikā pirms Bērtuļa (24. augusts), vasarīgi silts un pārsvarā sauss. Augusta beigās, dilstošā mēnesī, laika apstākļi mainīgi. Dienas kļūs vēsākas un dažviet dzestrās naktīs salnu vietās iespējamas pirmās rudens salnas. Šajā laikā biežāk arī neliels īslaicīgs lietus.

Augusts ir viršu un riekstu laiks. Jāvēro virši. Ja zied vairāk no galotnes - rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Tāpat lazdas. Ja daudz riekstu - ziemas sākumā būs daudz sniega," uzskata Bukšs.