Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

No reklāmām brīva pastkaste

© F64

Daži Latvijas uzņēmumi ir parakstījuši pašregulācijas memorandu, lai atbrīvotu pastkastītes no reklāmas bukletiem un tamlīdzīgiem – neadresētiem – sūtījumiem.

Tuvākajā laikā Rimi un Maxima veikalu tīkli nodrošinās iespēju saņemt speciālas uzlīmes. Līdz 14. septembrim arī pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) bez maksas izplata uzlīmes ar tekstu Reklāmas izdevumus pastkastē neievietot!

Pirms Jāņiem Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) birojā 11 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji parakstīja memorandu, apņemoties pastkastītēs bez adresātu piekrišanas neievietot reklāmas materiālus un citus neadresētus sūtījumus. Starp tiem - SIA Rimi Latvija un SIA Maxima Latvija, kas ir vieni no lielākajiem un regulāriem reklāmas materiālu izplatītājiem. Tā ir brīvprātīga vienošanās. Memoranda parakstītāji ir apņēmušies ievērot pastkastīšu īpašnieku vēlmi nesaņemt reklāmas materiālus un citus neadresētos sūtījumus, ja tā izteikta, uzlīmējot uz pastkastītes vai nu vienota parauga informatīvo zīmi, vai arī cita izskata līdzvērtīga satura zīmi. Tātad arī RNP izplatītā uzlīme reklāmu izplatītājiem ir tikpat saistoša.

LDDK Neatkarīgo informēja, ka katrs memorandu parakstījušais uzņēmums pats izvēlas, kā vienota parauga informatīvo zīmi nogādāt līdz interesentiem. Iespējams, to novietos veikalos pie kasēm vai iedrukās reklāmas bukletos. LDDK norāda, ka ne visus dzīvokļu un privātmāju īpašniekus kaitina reklāmas lapiņas un avīzes. Daudzi vēlas saņemt informāciju par lētākajām precēm vai izdevīgākajām akcijām. Turklāt uzlīmi var piestiprināt uz laiku, piemēram, vasaras mēnešiem, kad dzīvoklī uzturas reti. Rudenī, kad dzīvokļa īpašnieks atgriežas uz pastāvīgu dzīvi savā pilsētas miteklī, viņš uzlīmi noņem.

VAS Latvijas Pasts (LP) klientu servisā informēja, ka neatkarīgi no aizliedzošās uzlīmes uz pastkastes valsts un pašvaldību neadresētie sūtījumi pastniekam ir jāpiegādā, un tas tiek un tiks darīts.

Savukārt RNP aicina pieteikties bezmaksas uzlīmes Reklāmas izdevumus pastkastē neievietot! saņemšanai līdz 14. septembrim. Pēc pieteikumu saņemšanas uzlīmes tiks ievietotas klientu pastkastītēs kopā ar ikmēneša rēķiniem šī gada augustā un septembrī. Uzlīmes iespējams saņemt uzreiz jebkurā no uzņēmuma 11 klientu apkalpošanas centriem. Neatkarīgā vakar iegriezās klientu apkalpošanas centrā Brīvības ielā 49/53, kur uz galda atradās uzlīmju kaudzīte, - ņem, cik vajag. Ja ērtāk ir pieteikties pa telefonu vai rakstot elektroniski, tad ikviens uzņēmuma klients var nosūtīt elektronisku pieteikumu uz epasta adresi rnparvaldnieks@rnparvaldnieks.lv vai piezvanīt pa tālruņa numuru 8900.

UZZIŅAI

• Memorandu par neadresēto sūtījumu izplatīšanu ir parakstījuši Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija un Pasta komersantu biedrība, SIA Rimi Latvija, SIA Maxima Latvija, a/s Fitek, SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala, SIA Arkolat un SIA Cenuklubs.

• Memoranda mērķi: atbalstīt pastkastīšu īpašnieku izvēli saņemt vai nesaņemt neadresētus sūtījumus, uzlīmējot uz savas pastkastītes informatīvo zīmi; rūpēties par vides resursu racionālu izmantošanu.

• Neadresēto sūtījumu devējs apņemas nodrošināt vienota parauga informatīvās zīmes piegādi pastkastītes īpašniekam.