Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ŅEM VĒRĀ: Vārda un uzvārda maiņa kļūs dārgāka un piņķerīgāka

© F64

No nākamā gada vārda un uzvārda maiņa kļūs dārgāka un piņķerīgāka.

Ir izstrādāts jauns likumprojekts, kurā noteikts, ka, personai mainot vārdu, būs jāsniedz izvērsts pamatojums, kāpēc pašreizējais vārds traucē iekļauties sabiedrībā. Vai arī - būs jāpaskaidro, kā izvēlētais personvārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā. Pašlaik paredzēts, ka vārda un uzvārda maiņas jaunais regulējums stāsies spēkā nākamā gada sākumā.

Nespēja iekļauties sabiedrībā ir visbiežāk nosauktais iemesls vārda maiņai. Uzvārdu maina arī gadījumos, kad vēlas atgūt vai saglabāt dzimtas uzvārdu. 2015. gadā Latvijas iedzīvotāji 202 reizes mainījuši savu vārdu, bet uzvārdu - vairāk nekā 1000 reižu. Šajā statistikā neietilpst uzvārda maiņa laulību gadījumā. Latvijas iedzīvotāji ir tik radoši, ka vēlme mainīt vārdu neizbrīna. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes personvārdu datubāzē atrodams arī Prezidents. Tāds vārds dots vienam jaundzimušajam. Latvijā reģistrēta arī viena Tagadne (gan nav nevienas oficiāli reģistrētas Pagātnes un Nākotnes), viena Sarma Jātniece, viena Angina, viens Entonijs Gdžins, un pieļautas arī tādas vārda formas kā Entonī, Entoni un Entonijs. Daudzi personvārdi, kas pašlaik izraisa izbrīnu, bērniem piešķirti pirms daudziem desmitiem gadu, kad, piemēram, Staļina bija normāls vārds. Romiem populārs bijis Ihtiandrs, bet pirms vairākiem gadiem šis bija viens no topa vārdiem, ko vīrieši vēlējušies mainīt. Pašlaik vārdu var mainīt, cik reižu vien vēlas, ja vien spēj argumentēt, kāpēc.

Mūsdienās vecāki ir bijuši nepiekāpīgi, kad vēlējušies panākt, lai viņu izvēlētais bērna vārds tiek reģistrēts viņiem tīkamā formā, kaut arī tā neatbilst latviešu literārās valodas normām. Latvijā tiesāšanās notikusi par vārdu Miron, Mark un Otto rakstību latviešu valodā. Pēc Augstākās tiesas Senāta lēmuma Latvijā iespējams reģistrēt gan vārdu Oto, gan Otto.

Savukārt Krievijā vecāki ietiepās, lai bērnu reģistrētu ar viņu veidotu burtu un ciparu kombināciju BOČ167860KF. Pirms trim gadiem Neatkarīgā rakstīja, ka Rīgā vecāki vēlējās reģistrēt meitiņu ar vārdu Concance. Izrādās, domāta Konstance. Ārzemēs dzīvojošie Latvijas pilsoņi nereti nonāk strupceļā, jo bērnam izvēlas mītnes valstij ierastāku vārda skanējumu, bet ne vienmēr aizdomājas par to, kā tas tiks rakstīts Latvijas pilsoņa pasē. Tur, piemēram, Lucas pārtaps par Lūkasu.

Likums pieļauj vārda un uzvārda maiņu laulību gadījumā, atgūstot pirmslaulību uzvārdu, ja persona ir mainījusi dzimumu, gadījumos, kad kāds no nepilngadīgas personas vecākiem izdarījis sevišķi smagu noziegumu, kā arī tad, ja vārds vai uzvārds traucē personai iekļauties sabiedrībā. Valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu ir 71,14 eiro. Jaunajā likumā šo maksu paredzēts dubultot un, vienlaikus mainot vārdu un uzvārdu, nāksies samaksāt nepilnus 300 eiro. Protams, būs valsts nodevas atlaides. Ja vārda vai uzvārda maiņa nebūs pamatota, atļauja netiks dota un iemaksāto valsts nodevu atpakaļ neatmaksās.