Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP vēršas policijā par Latvijas Radio sižetu

© f64/ Vladislavs Proškins

Sabiedrisko mediju uzraugs Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vērsusies policijā saistībā par kādu 29.marta Latvijas Radio Ziņu materiālu, kurā tika publiskoti iespējamie Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļa kandidātu vārdi.

Kā vēsta Latvijas Radio ziņu dienests sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv", pārbaude sākta, jo esot nelikumīgi izplatītas neizpaužamas ziņas.

LTV raidījums "Panorāma" 29.martā vēstīja, ka neoficiāli izskanējis, ka amatos uz divām brīvajām LTV valdes vietām tika meklēti "politiski paklausīgi kandidāti". Raidījumam bija arī zināms, ka uz NEPLP izdarīts spiediens, lai valdes locekļa amatā virzītu tieši izklaides šovu producentu komerctelevīzijās Kristapu Valdnieku. Valdnieks gan šādu iespēju tolaik noliedza.

Politisku izvēli noliedza arī nominācijas komisijas loceklis Artūrs Vaiders, kura dzīvesbiedre ir bijusī tēvzemiete, tagadējā "Vienotības" deputāte Inese Vaidere. Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju tieši Vaidera balss bijusi izšķiroša. Viņš gan pats politisku ietekmi lēmumu pieņemšanā nesaskatīja.

Sabiedrisko mediju uzrauga vadītāja Aija Dulevska Latvijas Radio noliedza, ka padome vēršas pret Latvijas Radio žurnālisti un cenšas ietekmēt saturu. Viņa arī sacīja, ka vēršanās policijā ir par faktu, "tas nav par konkrētu cilvēku".

Dulevska arī piebilda, ka "radio ir ļoti dīvaini sižeti, varētu teikt, ka pēc manas žurnālistikas prakses spriežot, ar ļoti gaisā grābtiem argumentiem, kāpēc viens vai otrs cilvēks nederētu vai derētu valdes locekļa amatam. Tādā veidā uz mums izdarīja praktisku spiedienu".

Pagaidām Valsts policija Latvijas Radio žurnālisti izvaicājusi, tostarp prasot atklāt informācijas avotu.