Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcas fonds šogad palīdzējis 57 bērniem saņemt medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas

© F64

Bērnu slimnīcas fonds šogad izlietojis 65 972 eiro, lai palīdzētu 57 bērniem saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas, aģentūru LETA informēja fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Viņa norādīja, ka katru gadu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ārstējas aptuveni 100 bērni, kuru veiksmīgai ārstēšanai nepieciešami papildu izmeklējumi, kādus nevar nodrošināt Latvijā, medikamenti, kuri nav valsts apmaksāti, vai arī bērna veselības stāvoklis ir tāds, ka ārstniecība jāturpina ārpus Latvijas.

Šogad visbiežāk palīdzība bijusi nepieciešama onkoloģijas pacientiem - 27 bērniem vecumā no viena līdz 17 gadiem. Bērniem bijusi nepieciešama gan ārstniecība ārpus Latvijas, gan izmeklējumi un medikamenti, kādus valsts nenodrošina un neapmaksā.

Ar aknu saslimšanām palīdzība bijusi nepieciešama pieciem bērniem, no kuriem trim bērniem ārpus Latvijas veikta aknu transplantācija. Vēl palīdzība bijusi nepieciešama diviem neonatoloģijas pacientiem, četriem nefroloģijas pacientiem, diviem kardioloģijas pacientiem, četriem diabēta pacientiem, vienam psihiatrijas pacientam, pulmonoloģijas, neiroloģijas un citu profilu pacientiem. Visa sniegtā palīdzība ir bijusi saskaņota ar katra bērna ārstējošo ārstu Bērnu slimnīcā vai arī pamatota ar ārstu konsīlija lēmumu.

Kopumā visu profilu pacientiem - 29 bērniem - visbiežāk bijuši nepieciešami izmeklējumi, kādus nevar veikt Latvijā, bet kuri ir nozīmīgi bērna turpmākās ārstēšanas noteikšanā. Arī izmaksu ziņā gandrīz puse izlietoto līdzekļu jeb 31 785 eiro ir bijuši nepieciešami tieši izmeklējumu veikšanai ārpus Latvijas.

Tāpat 15 pacientiem bijuši nepieciešami medikamenti, kādus valsts nekompensē, un to sagādei izlietoti 15 719 eiro. 12 pacientiem bijis nepieciešams ārstniecību turpināt ārpus Latvijas, un fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus bērnam un vienam no vecākiem, kā arī donoram, jo bija nepieciešama aknu transplantācija, kopumā mērķim izlietojot vairāk nekā 10 000 eiro. Ņemot vērā, ka ārstniecība ārpus Latvijas visbiežāk ir ilglaicīga, atbalsts šiem bērniem turpināsies arī nākamajos mēnešos, piebilda Dambiņa.

Bērnu slimnīcas fonds ir nodrošinājis iespēju tiem pacientiem, kuriem būtu jādodas ārstēties ārpus Latvijas, palīdzību saņemt arī tepat Bērnu slimnīcā. Jūnijā otro gadu pēc kārtas slimnīcā viesojās mediķi no Helsinku Bērnu slimnīcas, lai pieciem pacientiem veiktu sarežģītas operācijas un izmeklējumus. Fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus, kā arī honorāru par darbu abiem profesoriem, mērķim izlietojot gandrīz 7000 eiro.

Kopējais uzkrājums ārkārtas gadījumiem šobrīd sasniedz 173 302 eiro. Šie līdzekļi arī turpmāk tiks novirzīti bērniem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas, un sabiedrība arī turpmāk tiks informēta par ziedojumu izlietojumu, sacīja Dambiņa.