Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Cilvēks nenoveco, ja darbina smadzenes

AKTĪVA. Velta Līvija Miķelsone uzskata, ka moderno tehnoloģiju laikmetā cilvēkam jāaug un jāpilnveidojas visu mūžu, pretējā gadījumā atpaliks no dzīves tempa © F64

Socionikas pamatlicēja Latvijā un socionikas maģistre Velta Līvija Miķelsone uzskata: «Ja kustina smadzenes, cilvēks nenoveco.» Viņa izskatās vismaz padsmit gadu jaunāka par pasē ierakstīto vecumu, ir uzrakstījusi piecas grāmatas, jaunākā no tām Izdzīvot mūžu saskanīgi. No socionikas līdz psihosofijai klajā nāk šonedēļ.

V. L. Miķelsonei pietiek spēka un enerģijas gan pašizglītībai, gan dārza kopšanai, gan, kā pati viņu dēvē, audžudēlam Elvim. Madonā, uz kurieni pārcēlusies no Rīgas, dažos gados viņa iekopusi skaistu dārzu un cenšas kužināt vietējos seniorus izglītoties, tikties, aktīvi veidot savu dzīvi, nevis sēdēt pie televizora un skatīties seriālus. Velta Līvija ir pārliecināta, ka senioriem ir jāprot pielāgoties pašreizējam dzīves tempam un tehnoloģijām. «Ir tehnikas laikmets - ja seniors nemācīsies, viņš būs kā mēslainē izmests. Jāmācās arī saskarsme un vēlams saprast, kāpēc neizdodas izveidot attiecības. Nevaram ar veco laiku metodēm veidot attiecības,» viņa atgādina tiem, kuri pārmetumus velta saviem mazbērniem un bērniem vai cilvēkiem, ar kuriem neizdodas izveidot saskanīgu kopdzīvi.

Velta Līvija konstatē, ka seniori it kā vēlas iepazīties, bet ir pārāk slinki, lai izietu ārpus mājas, kur nu vēl analizētu savas attiecību problēmas. Viņas kontā, pateicoties socionikai un kādreiz dibinātajam iepazīšanās dienestam Skārleta, ir vairāk nekā 600 pāru. Savulaik Veltu Līviju nodarbināja jautājums, kāpēc šķietami saderīgi cilvēki tomēr nepaliek kopā. Nu viņai ir atbilde, taču ar iepazīstināšanu nenodarbojas jau sen. «Man ir citas intereses, es daru pavisam citu darbu,» saka rosīgā kundze.

V. L. Miķelsone pašlaik četrus gadus mācās psihosofiju. Par šo mācību, kas papildina socionikas mācību, viņa uzrakstījusi savu jaunāko grāmatu. «Vai ir daudz senioru, kas mācās?» jautā aktīvā sieviete, kuras audzēkņu skaits socionikā ir 180. Viņa organizēja mācību grupu senioriem arī Madonā. Bez maksas. Atnāca piecas dāmas, kursus pabeidza trīs. Tagad lai liek lietā iegūtās zināšanas, viņa novēl.