Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

ZOLITŪDES TRAĢĒDIJA: Ugunsdzēsējs bez morālās kompensācijas

NORAIDĪJA. Pirmās instances tiesa vakar noraidīja Zolitūdes traģēdijā cietušā bijušā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieka Rolanda Kreicmaņa prasību par morālās kompensācijas piedziņu no SIA Maxima Latvija, SIA Homburg Zolitude un SIA Tineo © Ekrānšāviņš no LTV

Pirms gandrīz trim gadiem notikušajā Zolitūdes traģēdijā cietušais ugunsdzēsējs Rolands Kreicmanis vērsās tiesā pret SIA Maxima Latvija, SIA Homburg Zolitude un SIA Tineo par 100 000 eiro morālā kaitējuma un 140 000 eiro kompensācijas par darbaspēju zudumu piedziņu. Vakar Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nams pilnībā noraidīja šo prasību.

Gadu pēc Zolitūdes traģēdijas - 2014. gada nogalē - R. Kreicmanis raidījumā 1:1 stāstīja, ka kopā ar kolēģiem ticis izsaukts uz Zolitūdes veikalu, kur, pēc sākotnējās informācijas, noticis sprādziens. Otrā nogruvuma laikā atradies tagad līdz ar zemi nolīdzinātā veikala Maxima ēkā. Glābējam uzkrita paneļu konstrukcijas, un viņu iespieda starp gruvešiem. Rīgā cietušo operēja, konstatēja trīs skriemeļu lūzumu, bet vēlāk klīnikā Vācijā - sešu skriemeļu lūzumu. Viņam piešķirta 2. invaliditātes grupa, un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) R. Kreicmanis vairs nestrādā. Viņam piedāvāja veikt tehnisku darbu, bet cietušais gan invaliditātes, gan psiholoģisku iemeslu dēļ nav varējis turpināt darbu VUGD.

Viņa pārstāvis Aldis Gobzems Neatkarīgajai vakar sacīja, ka R. Kreicmanim konstatēts 50 procentu darbaspēju zudums, tāpēc tiesai bija iesniegta prasība arī par atrautās peļņas piedziņu, kā arī par prettiesisku bezdarbību un atlīdzību par morālo kaitējumu. A. Gobzems norāda, ka valsts R. Kreicmani ir atzinusi par cietušo krimināllietā - viņš guvis traumas noziedzīga nodarījuma rezultātā - un kā cietušajam viņam ir procesuālās tiesības lūgt kompensāciju, taču tiesa šo lūgumu noraidījusi. A. Gobzems piebilda, ka pirmajā tiesu instancē pieņemtais spriedums tiks pārsūdzēts.

Pēc iepriekšējās tiesas sēdes šā gada 13. jūlijā A. Gobzems savā feisbuka profilā rakstīja: «Kamēr valstī nebūs barga kompensāciju sistēma šādās un līdzīgās lietās, tikmēr vainīgajiem izdevīgāk būs tiesāties.» Toties vakar pēc tiesas sēdes viņš bija dalījies pārdomās par to, ka Zolitūdes traģēdijas lietās uzvarēt var ar politisko un tiesu sistēmas atbalstu: «Acīmredzot cietušā statuss krimināllietā un sešās vietās lauzts mugurkauls ir nepietiekami. Šis spriedums man nav nekāds pārsteigums, jo mūsu valstī politiskā un tieslietu sistēma nav gatava pārmaiņām - aizsargāt nevis naudas maisus, bet parastu Latvijas cilvēku, kurš godprātīgi pildīja savu darbu. Cik ilgam laikam bija jāpaiet, lai mēs atkal dzirdētu šo atkal neko? Faktiski trīs gadiem.».