Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Noraidīta Zolitūdes traģēdijā cietušā ugunsdzēsēja prasība par morālā kaitējuma piedziņu

© f64/ Ilze Zvēra

Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nams šodien pilnībā noraidīja Zolitūdes traģēdijā cietušā ugunsdzēsēja Rolanda Kreicmaņa prasību pret SIA "Maxima Latvija", SIA "Homburg Zolitude" un SIA "Tineo" par 100 000 eiro morālā kaitējuma piedziņu.

Tāpat prasībā lūgts piedzīt 140 000 eiro kompensāciju par darbaspēju zudumu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja pieteicēja pārstāvis Aldis Gobzems, šāds rezultāts bija sagaidāms, spriežot pēc tā, ka jau iepriekš tiesas sastāvs noraidīja lūgumu par prasības nodrošināšanu. Gobzems gan sola, ka spriedums tiks noteikti pārsūdzēts.

Advokāts uzsvēra, ka ir acīmredzami, ka Zolitūdes traģēdijas lietas ir tādas, kur var uzvarēt tikai ar politisko un tiesu sistēmas atbalstu, tomēr šī atbalsta pašreiz cietušajiem nav. "Šīs sistēmas savijas kā Nameja gredzens, un acīmredzot, ka lēmums par cietušā statusa piešķiršanu krimināllietā konkrētajam ugunsdzēsējam ir būtībā nenozīmīgs apstāklis. Lai šo izmainītu, visās lietās cīnīšos līdz galam, un, ja tas neizdosies man kā advokātam, būs jāapdomā citi soļi, lai sistēmu izmainītu un atbalsts būtu," tā komentēja Gobzems.

Kā ziņots, prasība bija iesniegta par prettiesisku bezdarbību, atlīdzību par morālo kaitējumu un atrautās peļņas piedziņu.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.