Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valdība dzēš cirka parādus

© F64

Cirka mājai nebūs sabrukt, bet, vai Latvijā cirks vēl kādam vispār būs vajadzīgs, valdība savu vārdu teiks pēc ēkas tehniskā stāvokļa noskaidrošanas. Vakar šim nolūkam tika piešķirta nauda – ceturtdaļmiljons eiro izpētei, šķībās fasādes nostiprināšanai, kā arī parādu samaksai.

Ministru kabineta lēmumprojektā par naudas piešķiršanu no budžeta sadaļas neparedzētiem gadījumiem atgādināta vēsture un apskaidrota situācija, kādā nonācis Rīgas cirks. «Publiskie paziņojumi par ēkas tehnisko stāvokli, kā arī līdztekus tam notikušās biedrības Dzīvnieku brīvība protesta akcijas pret savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs būtiski ietekmēja apmeklētāju skaitu un līdz ar to arī biļešu ieņēmumu apjomu.» Tas sākās jau pērn. Savukārt šobrīd «ir aizliegta ēkas izmantošana publiskiem pasākumiem, nesot sabiedrībai [cirkam] būtiskus finansiālos zaudējumus un apdraudot cirka mākslas pieejamības nodrošināšanas iespējas Latvijas iedzīvotājiem».

Pavisam māksla bez savas mājas vēl nav iznīkusi. Kaut kā veģetē. Latvijā ar viesizrādēm kultūras namos un teltīs uzstājas dažādi viesmākslinieki. Tostarp izraisot jaunus skandālus par vardarbību pret dzīvniekiem - balonu spridzināšanu pret krokodila zobiem un tīģera turēšanu mazā būrītī.

Arī Rīgas cirks ierobežotā apjomā turpina organizēt māksliniecisko dzīvi. 44 darbinieki ir atlaisti, palikuši 18. Tie arī nodrošina administratīvo un saimniecisko darbību. Piemēram, šīs nedēļas nogalē Lucavsalā cirka teltī un Salaspilī, Rīgavas mūzikas un mākslas dārzā, notiks bērnu un jaunatnes cirka festivāls Brīnumu pilna pasaule. Piedalīsies 15 cirka skolu un studiju pārstāvji no sešām valstīm, galvenokārt Austrumeiropas. Protams, pelnīt ar skolas izrādēm nav iespējams, tāpēc arī veco parādu atmaksai naudu nācās prasīt no valdības. Uz Rīgu ziemā tika atvesta izrāde Tropu fantāzija, taču daudzu izrāžu vietā bija nospēlētas vien dažas. Cirka mājas lietošanu aizliedza Būvniecības valsts kontroles birojs. Taču kontrakti ar māksliniekiem jau bija noslēgti - lielākais parāds Kubas nacionālajam cirkam un vēl dažiem individuāliem māksliniekiem. Kopā 30 250 eiro.

Vēl 44 674 eiro piešķirti cirka ēkas padziļinātai tehniskajai apsekošanai. Tiks veikta mājas 3D skenēšana un ģeoskenēšana. Savukārt lielākā summa 188 287 eiro atvēlēta cirka ēkas fasādes sienas nostiprināšanai. Trolejbusu vadi, kas kratīja māju, no sienas jau noņemti. Tomēr arī tas vēl negarantēs atgriešanos vecajā mājā un cirka mākslas atdzimšanu senajās tradīcijās un kvalitātē. Pirmkārt, ēkai nepieciešama kapitāla pārbūve. Otrkārt, tradicionālais cirks nav iespējams bez dzīvniekiem, un tieši par dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā rudenī lems Saeima.