Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Alūksnes ezerā sākusies pastiprināta aļģu "ziedēšana"

Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme © f64

Līdz ar ūdens temperatūras paaugstināšanos Alūksnes ezerā veidojušies labvēlīgi apstākļi pastiprinātai aļģu "ziedēšanai", kas novērota iekšezerā un peldēšanas vietā "Melnums", aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Kā informējis pašvaldības aģentūras (PA) ALJA direktors Māris Lietuvietis, problēmai šobrīd pievērsta pastiprināta uzmanība. Aizvadītās nedēļas nogalē aģentūra saņēma novada domes deputāta un uzņēmēja Askolda Zelmeņa palīdzību, no kura lidmašīnas no gaisa izdevās noteikt aļģu "ziedēšanas" izplatību un apjomus.

"Novērojot Alūksnes ezeru no augšas, tika konstatēts, ka liela daļa no aļģēm, kas savairojušās ezerā, ar lēno vēja plūsmu no austrumiem un ziemeļaustrumiem pieskalotas rietumu un dienvidrietumu krastam, respektīvi, krasta joslā no bijušā kempinga līdz Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas krasta joslai, ieskaitot arī Alūksnes ezera iekšezeru, līdz ar ko neiesakām peldēties šajā krasta joslā," stāstījis Lietuvietis.

Viņš informē, ka šobrīd viskritiskākā situācija ir Melnuma peldēšanas vietā, kur pieskaloto aļģu apjoms ir izraisījis to atmiršanu un pūšanu. Šajā vietā novērojama arī zilaļģu klātbūtne. Alūksnes ezera iekšezers ir klāts ar ieskalotajām aļģēm visā akvatorijā, līdz ar to arī peldēšanas vietās Tempļa kalna pakājē, kā arī "Vējiņā" un Pilssalā jāizvērtē atpūta pie ūdens, jo, noritot aļģu pūšanas procesiem, jūtama specifiska smaka.

Šobrīd vizuāli vistīrākā peldēšanas vieta ir "Šūpalas".

Laboratorija "Vitalitas" ievākusi kontrolparaugus peldūdeņu kvalitātes noteikšanai, kā rezultāti būs zināmi tuvāko dienu laikā. Papildus lidojuma laikā tika apsekoti arī Indzera un Pullana ezers, kuros aļģu "ziedēšana" nav novērota.