Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Galapagu bruņurupuči gada laikā kļuvuši smagāki

© F64

Abām Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošajām Galapagu bruņurupuču meitenēm svars kopš pagājušā gada pieaudzis.

Šodien Rīgas Zooloģiskajā dārzā, turpinot sākto tradīciju, jau sešpadsmito reizi tika svērti Galapagu bruņrupuči, kurus uz svariem šoreiz atkal lika aizsardzības ministrs, kādreizējais svarcēlājs Raimonds Bergmanis (ZZS), savukārt bruņurupuču svēršanas un mērīšanas rezultātus pierakstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kopš pagājušā gada, kad bruņurupuču meitene Čelsija svēra 85 kilogramus, tās svars pieaudzis līdz 89,5 kilogramiem, savukārt tās garums un platums nav mainījies un joprojām abos rādītājos ir 100 centimetri.

Bruņurupuču meitene Trīna, kuras krusttēva godā iecelts Bergmanis, kopš pagājušā gada pieņēmusies svarā par 12 kilogramiem un tagad sver 104 kilogramus.

Jau tika ziņots, ka 23 gadus vecās Galapagu bruņrupuču meitenes uz Rīgu tika atvestas 1995.gadā, un pirmajā svēršanas reizē 2001.gada vasarā to svars nepārsniedza 40 kilogramus. Tad ar celšanu un nešanu Bergmanis tika galā viens pats. Gadu gaitā Trīna pieauga līdz pat 110 kilogramiem, bet Čelsija - gandrīz 90 kilogramiem, un palīgā tika aicināti teju vai visi Latvijas, un ne tikai, dižākie svarcēlāji un stiprinieki.

Tagad jau dažus gadus bruņrupuču svars nedaudz samazinās, jo radikāli izmainīta to ēdienkarte, palielinot veselīgo zaļumu īpatsvaru. Rūpējoties par vērtīgo rāpuļu veselību un labsajūtu, šogad viņu aplokā izveidots sekls dīķis, kurā veldzēties karstās vasaras dienās.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči dzīvo Galapagu salās, kur uz atsevišķām saliņām kādreiz bija sastopamas 15 šo rāpuļu pasugas. Piecas no tām pašlaik jau ir pilnībā iznīcinātas.

Zoodārza bruņrupuču svēršanas pasākums ir mēģinājums pievērst sabiedrības uzmanību daudzu dzīvnieku sugu neapskaužamajam liktenim. Cilvēkiem ir dots spēks un prāts, lai darītu labu, lai palīdzētu, nevis iznīcinātu.