Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Voins: Nevar izslēgt, ka Latvijā notiks vardarbības akti

© F64

Nevar izslēgt, ka Latvijā notiks vardarbības akti, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica teica Rīgas brīvostas policijas priekšnieks, bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Situācija ar bēgļu uzņemšanu un integrēšanu Latvijā ir pietiekami vienmērīga. Ir iespējams rūpīgi izpētīt cilvēkus, kuri lūdz patvērumu mūsu valstī, bērnus iekārtot skolās. Šis process ir pietiekami labs, uzskata Voins.

Taču, viņaprāt, nevar izslēgt situācija, ka kāds internetā būs salasījies, ka Latvijā apspiež musulmaņus un tādēļ notiks kāds vardarbības akts.

Viņš uzskata, ka Eiropā visiem jāpieliek lielas pūles, lai pēdējā laikā uzliesmojušo vardarbību novērstu. Pirmkārt esot jāatzīst, ka šī problēma pastāv un tad, iesaistot visus dienestus, tā jāatrisina.

Kā ziņots, kādreizējais iekšlietu ministrs Māris Gulbis intervijā Latvijas Radio teica, ka Latvijā teroraktu draudi pieaugs, ja musulmaņu skaits mūsu valstī pārsniegs 10 000.

Viņaprāt, drošības iestādes pašlaik tiek galā ar situāciju, jo radikālo musulmaņu Latvijā nav daudz, un visus izdodas kontrolēt. Ja Latvija no musulmaņu valstīm uzņems cilvēku skaitu, kas pārsniegs 10 000, tas būs sarkanais signāls drošības dienestiem un sabiedrībai, uzskata Gulbis.

Jau ziņots, ka valsts pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no Eiropas Savienības valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

Latvija šī gada februārī iesaistījās pretterorisma operācijā "Inherent Resolve" Irākā, Latvijai operācijā piedaloties ar sešiem instruktoriem, kas ir pilnībā integrēti Dānijas kontingenta sastāvā. Latvijas instruktoru uzdevums ir apmācīt Irākas drošības spēkus, tādējādi stiprinot to kaujas spējas. Latvijas kontingents atrodas vienā no četriem Irākas drošības spēku apmācību centriem - Irākas un ASV Gaisa spēku bāzē, aptuveni 180 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes.

Latvija pret teroristiskās organizācijas "Daesh" vērstajai starptautiskajai koalīcijai pievienojās politiski un pauda atbalstu tās darbībām 2014.gada rudenī. Koalīcijas izveidi 2014.gada septembrī sāka ASV, reaģējot uz 2014 gada jūnijā Irākas valdības izplatīto aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu "Islāma valsts" apkarošanai un ņemot vērā globāla mēroga apdraudējumu pasaules drošībai.