Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Peldēties aizliegts pāris peldvietās

© F64

Pludmales, kurām šogad piešķirts pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts Zilais karogs, ir atpūtnieku veselībai drošas, un ūdens kvalitāte tajās ir izcila. Kopumā tādu Latvijā ir 17, kā arī divas jahtu ostas.

Pēc jūlija sākumā veiktajām analīzēm, Veselības inspekcija ir atļāvusi peldēties arī visās 56 valsts oficiālajās peldvietās, bet pašlaik ūdens priekus baudīt aizliegts divās neoficiālās peldvietās - Tukumā, Čigānu ezera peldvietā, un Tumšupē, pretī mājām Zītari, un par šīs peldvietas piesārņoto ūdeni brīdinājumi izplatīti vairākas reizes pēdējo gadu laikā. Abās peldvietās konstatēts mikrobioloģiskais (fekālais, kanalizācijas) piesārņojums, kas nerada draudus videi. Taču peldoties cilvēki riskē saslimt ar ādas, gļotādas vai kuņģa un zarnu trakta infekcijas slimībām.

Veselības inspekcija informē, ka jūlija sākumā veikusi peldūdens kvalitātes pārbaudes visās 56 oficiālajās peldvietās, nākamā plānveida pārbaude paredzēta augustā. Inspektori peldvietās noņem gan ūdens paraugus, gan novērtē neoficiālo peldvietu ūdens pārbaužu rezultātus pēc vietējo pašvaldību iniciatīvas par pašvaldības līdzekļiem, gan apskata vizuāli. Arī iedzīvotāji var informēt Veselības inspekciju, ja radušās aizdomas, ka peldvietu ūdens varētu būt piesārņots. Jāaizpilda anketa mājaslapā www.vi.gov.lv, sadaļā Vides veselība -> Peldūdens -> Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos. Vizuāli novērtējot peldvietu, jāpievērš uzmanība neti piskai ūdens krāsai, putām virs ūdens, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, vai ir masveidā savairojušās zilaļģes vai zaļaļģes. Tā dēvētā ūdens ziedēšana jeb zilaļģes tādā koncentrācijā, kas apdraud peldētāju veselību, parasti savairojas ezeros un dīķos. Ūdens krāsa var būt izteikti zaļa, dzeltenīga vai dzeltenbrūna, un parādās neraksturīga smaka.

Savukārt Zilais karogs nozīmē gan peldvietas drošību, gan augstu ūdens kvalitāti. Lai iegūtu Zilo karogu, ir jāizpilda aptuveni 30 kritēriju peldūdens kvalitātes, vides izglītības, drošības u.c. kategorijās. Zilo karogu piešķir uz vienu peldsezonu, kas Latvijā ilgst no 15. maija līdz 15. septembrim. Ar Zilo karogu Latvijā šogad ir apbalvota Engures Abragciema peldvieta, Daugavpils Stropu ezera peldvieta, Daugavpils peldvieta Stropu vilnis, Jēkabpils Radžu peldvieta, Bulduru, Dzintaru, Majoru, Dubultu un Jaunķemeru peldvietas Jūrmalā, Kuldīgas Mārtiņsalas peldvieta, Beberliņu peldvieta, Dienvidrietumu peldvieta un pludmale pie stadiona Liepājā, Limbažu Lielezera peldvieta, Rīgas Vakarbuļļu peldvieta, Saulkrastu Centra peldvieta un Ventspils pilsētas peldvieta. Zilo karogu saņēmis Liepājas jahtu centrs un jahtu piestātne Pāvilosta Marina. Jūrmala ir Zilā karoga ekosertifikāta rekordiste - to ieguvušas piecas pludmales.