Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Palīdzību Jaunbērzes traģēdijas bojāgājušo ģimenēm sniegs arī zemnieku saimniecība

© Ieva Broka, F64 Photo Agency

Arī zemnieku saimniecība "Makleri" ir paudusi gatavību palīdzēt tajā bojāgājušo ģimenēm, šorīt LTV "Rīta panorāmā" stāstīja Dobeles domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Šodien Dobeles dome spriedīs, ko var palīdzēt cietušo ģimenēm un kas tām ir nepieciešams - psiholoģiskā palīdzība, materiālais atbalsts vai kas cits. Domes Sociālais dienests šajā nedēļas nogalē ir strādājis ir ģimenēm un šodien ziņos par vajadzību apjomu.

Spridzāns atzīmēja, ka daži cietušie un bojāgājušie ir no citiem novadiem, proti, viņi ir Auces un Jelgavas novada iedzīvotāji. Tāpat zināms, ka daži Dobeles novada bērni pēc nelaimes palikuši tikai ar vienu vecāku.

Kā ziņots, Dobeles novada dome šodien spriedīs par palīdzības nodrošināšanas iespējām Jaunbērzes zemnieku saimniecībā "Makleri" bojāgājušo un cietušo tuviniekiem. Domes priekšsēdētājs skaidroja, ka dome būs gatava palīdzēt ar nepieciešamo, piemēram, bēru izdevumiem, psiholoģisko palīdzību, krīzes centra palīdzību. Viņš piebilda, ka saņemts zvans no kāda bojāgājušā ģimenes ārzemēs, kurai ir problēmas ar ierašanos Latvijā, tāpēc arī par šo jautājumu tiks lemts pirmdien. Spridzāns neprecizēja, par kuru ģimeni ir runa.

Piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā "Makleri" bojā gājis tās bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece ne noliedza, ne apstiprināja, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks, pašreizējā īpašnieka tēvs. Viņa informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete.

Negadījums noticis kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ. Kā pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus, avārijas rezultātā noplūduši kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūduši arī piegulošajā teritorijā.

Vides inspektors no notikuma vietas ziņojis, ka avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts. Ja pretvārsts tiks salabots, tad nekādas noplūdes vidē vairs nav iespējamas.

Nelaime notikusi zemnieku saimniecībā "Makleri", kurai šā gada 30.maijā Dobeles tiesā pieteikta maksātnespēja.