Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pretēji solītajam hemofilijas pacientiem medikamentu nav; mainīs kompensējamo zāļu sarakstu

© NRA

Lai gan atbildīgās instances uz ārstu un pacientu palīgā saucienu atbildēja: «Neuztraucieties, zāles būs!», reālajā dzīvē tā nenotika. Piektdien hemofilijas pacientiem joprojām dzīvībai svarīgo un vienīgo valsts kompensēto medikamentu aptiekās nebija.

Atkārtotu vēstuli ar lūgumu risināt situāciju Nacionālajam veselības dienestam (NVD) nosūtīja arī Rīgas Austrumu slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja profesore Sandra Lejniece. Jau jūlija sākumā mediķi bažījās par pacientu dzīvību un veselību un Veselības ministrijai un NVD nosūtīja vēstuli, ka aptiekās nav pieejams medikaments hemofilijas A ārstēšanai - vienīgais valsts kompensētais medikaments, ko pacienti var saņemt un kas hemofilijas pacientiem ir būtiski, lai novērstu asiņošanu. Iestādes pēc pāris dienu izmeklēšanas ziņoja, ka zāles ir pieejamas, tikai citā tilpumā, par ko Hemofilijas pacientu biedrība Neatkarīgajai paskaidroja, ka tā pacientiem nav alternatīva, jo ir būtiski apturēt asiņošanu, bet ar konkrēto vairumtirdzniecības bāzēs pieejamo zāļu formu pacientam principā visa diena jāpavada pie sistēmas (zāles tiek ievadītas vēnā). Vēl atklājās, ka nav arī zāļu hemofilijas B pacientiem, bet par to NVD skaidroja, ka tādā gadījumā jāprasa nākamais lētākais medikaments. «Šāda situācija neliecina par sakārtotu sistēmu, un, tā kā zāļu pārrāvumi atkārtojas, mēs ļoti lūdzam atrisināt situāciju, panākot, ka Latvijas pacientiem tiek nodrošināti medikamenti bez pārrāvumiem un atbilstoši Eiropas ārstēšanas vadlīnijām,» Neatkarīgajai sacīja Hemofilijas biedrības vadītāja Baiba Ziemele. Savukārt Neatkarīgajai NVD uz jautājumu, ko dienests plānojis darīt, lai nepieļautu tādu situāciju nākotnē, kāda izveidojusies hemofilijas pacientiem ar zāļu nepieejamību aptiekās, ieteica vērsties Zāļu valsts aģentūrā, bet aģentūrā teica, ka ar kompensējamiem medikamentiem nodarbojoties NVD…

Dienesti solīja, ka zāles aptiekās būs no 18. jūlija, tomēr vēl piektdien (22. jūlijā) to nebija. Kad Neatkarīgā vērsās NVD piektdien un jautāja, kāpēc tā, NVD paskaidroja, ka ir saņēmis zāļu ražotāja pārstāvja iesniegumu par konkrēto zāļu svītrošanu no Kompensējamo zāļu saraksta un iesniegumu par citu līdzvērtīgu zāļu iekļaušanu sarakstā. «Šīs zāles ir līdzvērtīgas efektivitātes un izmaksu ziņā, kā arī tām ir ērtāks tilpums,» teica NVD speciāliste Evija Štālberga. Zāles ražo cits farmācijas uzņēmums, nevis tas, kuram bija problēmas ar piegādi, tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, starpnieks, proti, zāļu piegādātājs, iespējams, gan būs tas pats. Sazināties ar firmas pārstāvi piektdien neizdevās.

«Gatavojam dokumentāciju izmaiņu veikšanai Kompensējamo zāļu sarakstā. Izmaiņas stāsies spēkā pēc lēmuma publicēšanas Latvijas Vēstnesī, un paredzams, ka tas varētu būt nākamās nedēļas otrdienā. Atbilstoši zāļu ražotāja sniegtajai informācijai līdzvērtīgās zāles aptiekās būs pieejamas no nākamās nedēļas vidus,» saka E. Štālberga.

Neatkarīgā jautā

Nacionālais veselības dienests atbild

Kāpēc nav radīta tāda sistēma - ja aptiekās nav konkrētā hemofilijas pacientiem nepieciešamā un valsts apmaksātā medikamenta, tad pacientiem nodrošina citas zālēs? Kāpēc nav alternatīva risinājuma?

Hemofilijas pacientiem kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti un aptiekās pieejami citi alternatīvi līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes medikamenti.

Jūs rakstāt, ka ir iekļauti citi alternatīvi medikamenti, vai jūs, lūdzu, varētu nosaukt, kādi ir alternatīvie medikamenti? A hemofilijas gadījumā - ja nav pieejams Faktora VIII sausā frakcija tips 8Y - ko pacients var saņemt aptiekā?

Ja aptiekā nav pieejams medikaments Faktora VIII sausā frakcija tips 8Y 500SV/20 ml, tad alternatīvs medikaments ir Faktora VIII sausā frakcija tips 8Y 250SV/10 ml.

Ja aptiekās nav neviena šī konkrētā ražotāja ražoto medikamentu ne 10 ml, ne 20 ml, kāda tad ir alternatīva?

Šāda situācija ir maz iespējama, bet, ja nu tomēr tā notiek, tad šādos gadījumos iesaka pacientiem nekavējoties doties uz Hematoloģijas centru Rīgā, Hipokrāta ielā 4, un stacionēties, lai mazinātu iespējamās negatīvās sekas un saīsinātu asiņošanas laiku (pacientu organizācija un mediķi uzsver, ka šādas situācijas pieļaušana ir bīstama pacienta veselībai un dzīvībai, turklāt pacienta ārstēšana šādās situācijās izmaksu ziņā ir vairākkārt dārgāka - aut.).

Avots: Neatkarīgās sarakste ar NVD