Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kopš Brexit referenduma pieaudzis parakstu skaits par Latvijas izstāšanos no ES

© Scanpix

Kopš Lielbritānijā notikušā "Brexit" referenduma par Latvijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) parakstījušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par iniciatīvu Latvijai izstāties no ES kopumā četru gadu laikā savākti 3020 paraksti, bet aptuveni trešdaļa šo cilvēku parakstījusies tieši pēdējā mēneša laikā.

Pēteris Mārtiņsons šo iniciatīvu portālā sāka 2012.gada martā, norādot, ka, iestājoties ES, Latvija ir atdevusi daļu savas suverenitātes, bet pretī saņēmusi ierobežojumus. Tāpat viņš minējis vairākus citus argumentus par sliktu Latvijas dalībai ES.

Vienlaikus gan iniciatīvas autors vērsis uzmanību, ka portālā nav iespējams vākt parakstus referenduma ierosināšanai, taču, savācot parakstus, jautājumu var nodot Saeimas rokās.

Pēc iniciatīvas autora domām, pat ja referendumā vairums nobalsotu par neizstāšanos, tas būtu signāls "lielajām valstīm", ka ar Latviju ir vairāk jārēķinās.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā 23.jūnijā notikušajā referendumā ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja "Brexit" jeb Lielbritānijas izstāšanās no ES atbalstītāji. Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstīja 51,9% referenduma dalībnieku. Savukārt 48,1% balsotāju iestājās par valsts palikšanu blokā.

Komentējot referenduma rezultātus un iespējamību Latvijā rīkot šādu referendumu, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš pauda, ka Latvijā iedzīvotāji novērtē ES sniegtās priekšrocības un ir vairāki argumenti, kas runā par labu Latvijai kā ES dalībvalstij.