Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ar ASV viceprezidentu plānots pārrunāt ekonomiskās attiecības un enerģētisko drošību

© SCANPIX

Drīzumā gaidāmajā ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte Latvijā varētu tikt pārrunātas arī Latvijas un ASV ekonomiskās attiecības un enerģētiskā drošība, aģentūra LETA uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) piektdien vizītes laikā Vašingtonā ticies ar Baidena nacionālās drošības padomnieku Kolinu Kalu, lai pārrunātu gaidāmo viceprezidenta vizīti Latvijā. Rinkēvičs pateicies par ASV nozīmīgo atbalstu un militāro klātbūtni Baltijas valstīs.

Baidena vizītes laikā plānots pārrunāt ne tikai NATO Varšavas samitā pieņemto lēmumu ieviešanas gaitu, kā arī situāciju Ukrainā un Sīrijā, bet arī Latvijas un ASV ekonomiskās attiecības un enerģētisko drošību.

"Baidena vizīte Latvijā būs labs signāls investoriem, jo apstiprinātie lēmumi NATO samitā Varšavā ir vēl viens apliecinājums par drošu investīciju vidi mūsu reģionā," pārliecināts Rinkēvičs.

Kā ziņots, pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzaicinājuma šovasar vizītē Latvijā ieradīsies ASV viceprezidents Baidens.

Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka vizītes laikā Latvijā Baidens ar Latvijas valsts amatpersonām pārrunās jautājumus, kas saistīti ar drošības situāciju reģionā. Vaicāts, kādas ir iespējamās tikšanās ar Latvijas amatpersonām, Siksnis norādīja, ka konkrēta darba kārtība vēl nav zināma. Tāpat neesot zināms konkrēts datums, kad tieši ASV viceprezidents varētu ierasties vizītē Latvijā.

Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Baidens Latvijā varētu viesoties drīz pēc tam, kad Vējonis atgriezīsies no sava atvaļinājuma, kas ilgs no 25.jūlija līdz 12.augustam.

Aģentūras LETA aptaujātie ārpolitikas eksperti un politologi gaidāmo ASV viceprezidenta vizīti Latvijā nodēvējuši par nepārprotamu politiskā atbalsta signālu, kas būs īpaši nozīmīgi pēc Varšavā notikušā NATO samita.

1942.gadā dzimušais Baidens ir pieredzējis ASV politiķis no Demokrātiskās partijas. ASV viceprezidenta amatā viņš tika apstiprināts 2009.gadā. Pirms tam, kopš 1973.gada, Baidens bija ASV senators. Kopumā viņš šajā amatā ticis pārvēlēts sešas reizes.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Latvijas valsts augstākās amatpersonas ar Baidenu iepriekš tikušās ārvalstu vizītēs. 2014.gadā Baidens apmeklēja arī Lietuvu.

2011.gadā toreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Vašingtonā Baidenam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiras apbalvojumu.