Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pauž atbalstu medicīnas finansēšanai, pārdalot sociālās iemaksas

© Scanpix

Šodien notikušajā Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē nozares organizācijas pauda atbalstu ministrijas izstrādātajam veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas modelim, kas paredz sociālo iemaksu pārdali par labu medicīnai.

Kā pēc sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša, ar nozares organizācijām bija laba diskusija par piemērotāko veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu. Kopumā Stratēģiskās padomes nozares organizācijas atbalstot Veselības ministrijas (VM) aizstāvēto variantu, kas būtu labākais iespējamais risinājums pacientiem. To aģentūrai LETA apstiprināja arī Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Čakša uzsvēra, ka veselības aprūpe jau hroniski - 25 gadus - nav saņēmusi pietiekamu finansējumu un ir skaidrs, ka finansējums medicīnai beidzot jāatrod. Tāpat esot jādefinē pakalpojuma kvalitāte un cena.

Ministre arī piebilda, ka veselības aprūpes reforma nav tikai finansēšanas modeļa maiņa, bet arī, piemēram, e-veselības ieviešana.

Šobrīd VM strādā pie plāna, lai parādītu, kādā veidā ar konkrētu piešķirto finansējumu ir iespējams radīt uzlabojumu pacientiem - samazināt rindas un palielināt atalgojumu mediķiem.

Čakša arī pastāstīja, ka ar piedāvājumu valdību iepazīstinās jau augusta sākumā. Šobrīd gan vēl notiekot darbs, lai skaidri parādītu, kurās programmās finansējums nepieciešams vispirms. Tāpat ministre piebilda, ka par labāko risinājumu veselības aprūpes finansēšanai būs jāizšķiras tieši valdībai, nevis VM.

Veselības nozares stratēģiskā padome ir izveidota kā konsultatīva un koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt veselības nozares biedrības, asociācijas, valsts un pašvaldību institūcijas veselības politikas veidošanā un īstenošanā. Kopumā padomē iekļautas 14 organizācijas. Šodienas sēdē gan nepiedalījās Latvijas Ārstu biedrība.