Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Apmācīs vairāk rezidentus, īpaši ģimenes ārstus

© Ilustratīva bilde

No 30 papildus rezidentu studijām piešķirtajām vietām šogad īpaša uzmanība pievērsta tieši ģimenes ārstiem. Studēt rezidentūrā ģimenes veselību varēs vēl 20 medicīnas studijas beigušie jaunie ārsti. Kopumā ģimenes ārstu specialitātei nākamajā mācību gadā atvēlētas 44 studiju vietas.

Veselības ministrijas speciāliste Agnese Gusarova pastāstīja, ka rasta iespēja 2016./2017. studiju gadā par valsts līdzekļiem apmācīt vēl 30 rezidentus, lai uzlabotu situāciju cilvēkresursu jomā medicīnā un līdz ar to palielinātu pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem iedzīvotājiem. Nākamajā studiju gadā par valsts naudu tiks apmācīti 230 rezidenti. Šogad ievērojami palielinās valsts pamata studiju beidzējiem pieejamās rezidentu vietas, un tas ir īpaši būtiski sektoros, kur novērojams speciālistu trūkums. No 30 rezidentu vietām lielākā daļa iedalīta ģimenes ārstiem, un tas nozīmē, ka kopumā šajā specialitātē šogad varēs sākt studēt 44 jaunie speciālisti. Nākamā specialitāte, kurā studiju vietu skaits ir viens no lielākajiem, ir anesteziologi-reanimatologi, - papildus jau sākotnēji paredzētajām 13 vietām piešķirtas vēl četras. Papildu vietas iedalītas ķirurgam un mutes, sejas un žokļu ķirurgam, kā arī bērnu ķirurgam (divas vietas) un tikpat onkologam-ķīmijterapeitam. Šīs visas ir pamatspecialitātes, uz kurām var pretendēt personas, kas ir ieguvušas ārsta grādu. «Speciālistu pieejamība ir pats galvenais uzdevums, kas jārisina jau tuvākajā laikā,» par valdības rīcības plāna izpildi veselības jomā saka veselības ministre Anda Čakša.

Taču uz jaunajiem ārstiem, kuri rezidentūras studijas uzsāks šogad, attieksies pretrunīgi vērtētā Veselības ministrijas ideja jeb gada sākumā izdarītie grozījumi rezidentūras finansēšanas noteikumos. Organizējot rezidentūras pretendentu atlasi atklātā un vienlīdzīgā konkursā, pie līdzvērtīgiem rezultātiem priekšroku komisija dos tiem rezidentūras pretendentiem, kuriem ir noslēgta vienošanās ar pašvaldību vai valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādi, kas sniedz no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārpus Rīgas, par darba tiesisko attiecību uzsākšanu attiecīgajā ārstniecības iestādē pēc rezidentūras programmas beigšanas.

Tāpat noteikts, ka ārstam pēc rezidentūras beigšanas trīs gadi būs jāstrādā savā specialitātē valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādē vai ģimenes ārsta praksē. Bet ārstiem, kuriem būs noslēgta reģionāla vienošanās, pēc rezidentūras pabeigšanas trīs gadi būs jāstrādā ārstniecības iestādē, ar kuru ir vienošanās. Šāda kārtība tiek attiecināta uz tām personām, kas studijas rezidentūrā uzsāks šogad. Jāuzsver, ka noteikumi neparedz piespiedu kārtā nosūtīt jauno ārstu strādāt trīs gadus reģionā, - noteikumi paredz, ka obligāti jāstrādā valsts vai pašvaldības iestādē (tātad arī Rīgā).

Visvairāk valsts finansē rezidentu vietas šādās specialitātēs 2016./2017. gadā:

Ģimenes ārsts 24

Anesteziologs reanimatologs 13

Neatliekamās medicīnas ārsts 16

Internists 13

Psihiatrs 9

Ķirurgs 9

Papildus piešķirtās vietas šogad:

Ģimenes ārsts 20

Anesteziologs reanimatologs 4

Bērnu ķirurgs 2

Onkologs ķīmijterapeits 2

Ķirurgs 1

Mutes, sejas un žokļu ķirurgs 1

Avots: Veselības ministrija