Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis: Ministru prezidentam nav tiesību iejaukties KNAB darbībā

© F64

"Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir neatkarīga iestāde un tās vadītājs ir pilnībā atbildīgs par biroja darbu," uzsver Ministru prezidents Māris Kučinskis. "Atbilstoši Latvijas likumdošanai un starptautiskajām rekomendācijām es neesmu tiesīgs iejaukties neatkarīgas iestādes darbībā, tostarp personālvadības jautājumos, un šo nostāju arī nemainīšu", uzsver M. Kučinskis.

Valdības vadītājs skaidro, ka saskaņotais KNAB reglaments tika izstrādāts, balstoties uz šogad Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas likumā, kā arī OECD rekomendācijām. Ņemot vērā to, ka izstrādātais reglaments atbilst normatīvo aktu prasībām, tas tika saskaņots.

Jau vēstīts, ka jūnija sākumā Ministru prezidents saskaņoja jauno KNAB reglamentu, kas nosaka biroja struktūru un darba organizāciju. Savukārt par tā ieviešanu dzīvē atbilstoši noteiktajai kārtībai ir atbildīgs iestādes vadītājs, tāpat kā par cilvēkresursu un finanšu resursu plānošanu. Ja iestādes vadītājs secina, ka funkcijas var nodrošināt ar mazākiem cilvēkresursiem, tā ir viņa atbildība un papildu saskaņošana nav jāveic.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas konvencijā un OECD darba grupas rekomendācijās Latvijas valdība aicināta atturēties no jebkādiem komentāriem par KNAB darbību, kas var radīt risku, ka varētu rasties priekšstats par politisko iejaukšanos iestādes darbā.