Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs: Pēkšņās izmaiņas pedagogu atalgojuma sistēmā liecina par sliktu pārvaldību

© F64

Pēkšņās izmaiņas pedagogu atalgojuma modelī liecina par diezgan sliktu pārvaldību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja pedagogu atalgojuma jauno modeli, kurā iekļauta atruna par iespēju pašvaldībām, ja tām nav iespēju, pirmsskolas pedagogiem pārejas periodā maksāt 560 eiro lielu atalgojumu 620 eiro vietā.

Jansons pauda pārliecību, ka šādi tiesības uz taisnīgu atalgojumu, kas savā ziņā ietver arī vienlīdzības principu, ir pārkāptas.

Lūgts komentēt atsevišķu pašvaldību pausto, ka tām nav resursu, lai jau no 1.septembra palielinātu pirmsskolas pedagogu algas, tiesībsargs sacīja, ka pašvaldības šādas frāzes izmantojot bieži. Viņaprāt, ja pašvaldība saka, ka nevarēs palielināt algu pirmsskolas pedagogiem, tad tā ir bezatbildība no to puses. "Runa ir par bērniem, viņu tiesībām uz attīstību. Ja nav pietiekami kvalificēti un motivēti audzinātāji, bērnu tiesības uz attīstību tiek kavētas," uzsvēra Jansons.

Kā ziņots, iepriekšminētā atruna valdības sēdē tika pieņemta, to iepriekš neizdiskutējot ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), kas radīja neapmierinātību.

LIZDA valde pirmdien vienojās izsūtīt vēstules visām pašvaldībām, lūdzot rast iespēju no 2016.gada 1.septembra pirmsskolas pedagogiem maksāt 620 eiro, nevis 560 eiro atalgojumu. LIZDA vēlas saņemt pašvaldību atbildes līdz 17.augustam. Pēc atbilžu saņemšanas LIZDA lems par turpmāko rīcību saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu.

Vanaga gan sacīja, ka LIZDA tāpat vērsīsies starptautiskajās organizācijās, jo, piemēram, arī OECD uzsver nepieciešamību nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi izglītības darbinieku vidū.