Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

REDZ KĀ: Tomāti šogad dārgāki nekā vistu stilbiņi

© Ilustratīva bilde

Gada laikā būtiski pieaugušas citrusaugļu, kartupeļu un šokolādes cenas, toties lētāka ir palikusi Doktordesa, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija.

Vislielākais cenu pieaugums gada laikā bijis citroniem - tie sadārdzinājušies par 52 procentiem. Dārgāk nekā pērn šogad ir jāmaksā arī par kartupeļiem, tomātiem (gan vietējiem, gan ievestajiem), gurķiem, papriku, olīveļļu, piena šokolādi, svaigo laša fileju un griķiem. Savukārt lētāk nekā pērn šogad var nopirkt redīsus, vīnogas, plūmes, atsevišķu šķirņu ābolus, kā arī kūpinātu cūkas šķiņķi un Doktordesu.

Citronu cenu kāpumu Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite skaidro ar sliktajiem laika apstākļiem Spānijā, kā rezultātā citronu ražas apjoms bijis mazāks nekā iepriekšējos gados. Arī aizjūras reģionos, piemēram, Dienvidāfrikā vai Argentīnā, šogad citroni nav lāgā padevušies, kas ietekmējis arī tirgus cenu.

«Mandarīnu cena maijā un jūnijā ir saglabājusies pērnā gada līmenī. Arī tomātu cena pēdējā pusgada laikā izrāda nebūtiskas kopējās izmaiņas pret pērnā gada pirmo pusgadu, savukārt, ņemot vērā pēdējo mēnešu tendenci attiecībā uz importa tomātiem, tie ir būtiski jeb par apmēram par 25 procentiem lētāki nekā iepriekšējā gada identiskā periodā. Savukārt jauno Latvijas kartupeļu cena kopumā šogad ir vien par pāris procentiem augstāka nekā pērn,» atklāja I. Bite.

Pretēji LTVC secinājumam par tomātu cenas kāpumu gada laikā, arī Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris uzsver, ka tomātu cena šogad jūnijā salīdzinājumā ar pērnā gada jūniju ir samazinājusies. Un tam ir arī loģisks izskaidrojums - šā gada saulainais maijs un jūnijs bija pateicīgāks tomātu audzēšanai nekā pērnā gada aukstais un lietainais laiks. «Gada laikā tirgus, kā arī laika apstākļu ietekmē dārzeņu cenas mainās. Šogad pavasarī kartupeļu iepirkumu cena, salīdzinot ar pagājušā gada pavasari, pieauga teju divas reizes, līdz ar to arī pieauga pārdošanas cena veikalā. Arī augļu cenas ir atkarīgas no globālām tendencēm tirgū un laika apstākļiem. Importa augļu cenas ir grūti salīdzināt, jo jāņem vērā valsts, no kuras auglis ir importēts, jo laika apstākļi ietekmē valstis, no kurienes vedam augļus. Piemēram, pērn mandarīni tika ievesti no Argentīnas, rudens pusē - no Spānijas, bet ziemas periodā - no Spānijas, Itālijas un Grieķijas,» teica J. Beseris.

LTVC dati liecina, ka trīs mēnešu laikā - no marta līdz jūnijam - vislielākais cenu samazinājums bijis vietējiem tomātiem, kuru cena no 6,19 eiro kilogramā noslīdēja līdz 3,02 eiro kilogramā. Arī citi sezonas dārzeņi - gurķi, redīsi, paprika, salāti - kļuva lētāki. Lejupejošu cenu tendenci piedzīvoja arī vistu stilbiņi, kuri jūnijā maksāja 2,98 eiro kilogramā, tas ir, pat lētāk nekā tomāti. Cenu kritums novērots arī kafijas pupiņām, spageti, piena produktiem un atsevišķiem gaļas produktiem, piemēram, Doktordesai, vistas filejai, kūpinātam cūkas šķiņķim. Tajā pašā laikā cenas kāpušas citroniem, mandarīniem, apelsīniem, bumbieriem, liellopu gaļai, piena šokolādei.

To, vai šie produkti nākotnē varētu palikt vēl dārgāki, veikalnieki prognozēt nevar.

«Pārtikas cenas veikalos, tāpat kā dārzeņu un augļu cenas, ir atkarīgas no situācijas vietējā un starptautiskā tirgū. Šobrīd prognozēt cenu attīstību tuvākā gada laikā ir sarežģīti,» teic J. Beseris. Tam piekrīt arī I. Bite, skaidrojot, ka augļu un dārzeņu cenas ietekmē dažādi faktori gan lokālajos, gan pasaules tirgos, kas ir saistīts ar ražas apjomiem un preču kvalitāti, ko ietekmē laika apstākļi. «Priekšlaicīgi cenu izmaiņas netiek prognozētas. Tāpat šobrīd neesam saņēmuši signālus no piegādātājiem par kādu būtisku cenu palielinājumu citās svaigās pārtikas kategorijās,» piebilda I. Bite.

Pārtikas cenu izmaiņas jūnijā salīdzinājumā ar martu

Citroni +53%

Mandarīni +45%

Galviņkāposti +26%

Liellopu gaļa ar kaulu +16%

Plūmes +14%

Piena šokolāde +13%

Liellopu gaļas fileja +11%

Banāni +9%

Pusžāvēta desa +8%

Olīveļļa metāla kārbā +8%

Lipton Yellow Label tee (maisiņos) +8%

Bumbieri +8%

Batons no kviešu miltiem +8%

Svaiga laša fileja +6%

Apelsīni +6%

***

Vietējie tomāti -51%

Vietējie gurķi -49%

Redīsi -46%

Importa gurķi -31%

Dzeltenā paprika -28%

Zaļās vīnogas -26%

Sarkanā paprika -24%

Importa zemenes -19%

Salāti podiņā -11%

Vistu stilbiņi -10%

Saulespuķu eļļa -10%

Siers Brie Prezident -7%

Spageti -7%

Kafijas pupiņas -7%

Doktordesa (25%)-6%

Skābais krējums -6%

Vistas fileja -5%

Kūpināts cūkas šķiņķis -5%

Pilnpiens (2%) -5%

Kefīrs (2%) -5%

*

Avots: LTVC

viedokļi

Ingūna GULBE, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja:

- Kopš jaunās dārzeņu, augļu un ogu ražas nokļūšanas veikalā, cenas pamatā ir palielinājušās, jo pirmā raža vienmēr ir dārgāka. Žēl, ka dažādu ekonomisko apsvērumu dēļ lielā daļā veikalu ķēžu jūnija sākumā nebija nopērkami Latvijā audzēti kartupeļi, burkāni, kāposti un sīpoli. Piena produktu un cūkgaļas cenu samazinājums ir saistīts ar šo produktu cenām starptautiskajos tirgos. Spageti cenu samazinājums daļēji saistīts ar Dobeles dzirnavnieka mērķtiecīgo darbību Latvijas makaronu tirgū. Piena šokolādes cenu kāpums saistīts ar Laimas produkcijas cenu izmaiņām.

Inga BITE, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja:

- Rimi veikalos jaunās vietējo dārzeņu ražas sezona šajā gadā sākās maija sākumā līdz ar pirmajiem rabarberiem un skābenēm, pēc tam tiem sekoja vietējie jaunie redīsi. Šajā periodā piedāvājumā bija arī iepriekšējā gada ražas sulu burkāni, bietes, kāposti, kartupeļi un ķirbji, savukārt jūnija otrajā nedēļā veikalos ienāca jaunie kāposti, pirms Jāņiem tiem pievienojās jaunie kartupeļi un burkāni.

Šogad pērnā gada kāposti beidzās pašās maija beigās un jaunā raža sākās jūnija otrās nedēļas vidū. Sezonas sākumā audzētāji piedzīvoja problēmas ar insektiem, kas bija kopēja problēma Latvijā, Lietuvā un Polijā.

Jānis BESERIS, Maxima Latvija komunikācijas vadītājs:

- Jūnija sākumā tiešām vietējie jaunie kartupeļi, burkāni, kāposti un sīpoli nebija pieejami Maxima Latvija veikalos, jo šie dārzeņi vēl nebija izauguši. Tiklīdz parādījās pirmā vietējā raža, sākām piedāvāt to Maxima Latvija veikalos, taču arī šobrīd piedāvātie šo vietējo dārzeņu apjomi ir salīdzinoši mazi, lai pilnībā atteiktos no importa dārzeņiem. Pirmos šos vietējos dārzeņus no audzētājiem saņēmām tikai jūnija otrajā pusē. Piemēram, pirmie vietējie kartupeļi mūsu veikalos bija pieejami ap Līgo svētkiem, taču arī šobrīd vietējie audzētāji nespēj piedāvāt tik lielus apjomus, lai veikalos atteiktos no importa kartupeļiem. Savukārt pirmo vietējo burkānu ražu audzētāji sola tuvākajās dienās.

Pārtikas cenu izmaiņas gada laikā

Mandarīni +36%

Kartupeļi +42%

Citroni +52%

Piena šokolāde +22%

Importa tomāti +26%

Spageti -20%

Zaļās vīnogas -21%

Redīsi -39%

Kūpināts cūkas šķiņķis -17%

Doktordesa -15%

Āboli Jonagold -18%

Plūmes -18%

Avots: LTVC