Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ceļotāji valstij parādā vismaz 11 tūkstošus eiro

© Ekrānšāviņš

Nonākot ārkārtas situācijā ārzemēs, kopš 2012. gada vasaras Latvijas pases turētājiem ir iespēja lūgt materiālo palīdzību.

Visbiežāk - lai varētu atgriezties Latvijā. Viņi var aizņemties naudu no īpaša valsts izveidota palīdzības fonda un noteiktā termiņā to atmaksāt valsts budžetā. Šogad materiālā palīdzība piešķirta tikai diviem Latvijas valstspiederīgajiem, tās kopējā summa ir 293,99 eiro.

Kad Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) informēja par šāda fonda izveidi, tā iepazīstināja arī ar aplēsēm, ka gadā ārkārtas situācijā palīdzību varētu lūgt 250 cilvēku. Piemēram, 2011. gadā Latvijas pārstāvniecības ārvalstīs saņēma gandrīz 300 Latvijas ceļotāju lūgumus, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā. Pārsvarā viņiem nav bijis līdzekļu, lai apmaksātu transporta biļeti uz Latviju, vajadzējis apmaksāt uzturēšanos viesnīcā, pārtikas, drēbju iegādi vai maksu par medicīniskajiem pakalpojumiem. Materiālo palīdzību piešķir, ja personai ārvalstīs nav pieejama cita palīdzības saņemšanas iespēja, jo sākotnēji konsulārā amatpersona noskaidro to cilvēku loku (radinieki, draugi, darba devējs), kuri būtu gatavi sniegt finansiālu palīdzību. Kopš 2012. gada vasaras materiālo palīdzību ir lūguši galvenokārt tie Latvijas valstspiederīgie, kuri tikuši apzagti vai aplaupīti, zaudējot gan finanšu līdzekļus, gan arī personu apliecinošus dokumentus.

ĀM informē, ka kopš 2012. gada jūnija izsniegta materiālā palīdzība 126 Latvijas valstspiederīgajiem. 2012. gadā tika pieņemti 43 pieteikumi materiālās palīdzības saņemšanai, 2013. gadā - 49, 2014. gadā - 18, 2015. gadā - 15 pieteikumi, bet šogad - pagaidām divi. Materiālo palīdzību var arī atteikt. ĀM preses sekretārs Raimonds Jansons Neatkarīgajai atbild, ka līdz šim brīdim ir pieņemti divi negatīvi lēmumi par materiālās palīdzības piešķiršanu. Kopš 2012. gada kopumā ārkārtas palīdzības apmērs bijis 17 967,43 eiro, bet atmaksāti ir tikai 35 procenti jeb 6288,72 eiro. Valsts budžetā tiek gaidīti ceļotājiem aizdotie 11 678,72 eiro. Aizdevuma neatmaksāšanas gadījumā pret personu tiek piemērota bezstrīdus piespiedu izpilde.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Materiālās palīdzības nodrošināšanas kārtība ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušai personai lēmumu pieņem iespējami īsākā laikā, bet ne ilgāk kā piecu dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas. Vienai personai piešķiramā summa nepārsniedz 2850 eiro. Ja piešķirtā summa nepārsniedz 300 eiro, noteikts trīs mēnešu ilgs atmaksas termiņš. To var pagarināt vēl uz trim mēnešiem.

Materiālo palīdzību var atteikt, ja:

• persona apzināti sniegusi nepatiesu informāciju vai slēpusi lēmuma pieņemšanai nozīmīgus faktus;

• iepriekš piešķirtā materiālā palīdzība izlietota citiem mērķiem, nekā norādīts lēmumā par tās piešķiršanu;

• persona noteiktajā termiņā nav atmaksājusi iepriekš piešķirtos naudas līdzekļus.

Avots: MK noteikumi Materiālās palīdzības nodrošināšanas kārtība ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušai personai