Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Atļaus saņemt zāles no trešajām valstīm

© F64

Latvijā būs atļauts saņemt zāles personīgai lietošanai pasta sūtījumos no trešajām pasaules valstīm. To paredz valdības apstiprinātie Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību. Taču pacientam būs jāuzņemas pilna atbildība par zāļu lietošanu.

Aizliegums saņemt zāles pa pastu ir spēkā tikai no šā gada 1. marta, Neatkarīgā uzzināja Zāļu valsts aģentūrā. Toreiz valdība šīs izmaiņas noteikumos pieņēma, lai mazinātu risku nekontrolētai un neatbilstošai zāļu lietošanai, jo vēl līdz šā gada martam iedzīvotāji varēja ievest zāles personiskai lietošanai (ceļotāja bagāžā un saņemt pasta sūtījumos līdz 12 mēnešu lietošanai, tajā skaitā, no interneta aptiekas. Noteikumus Veselības ministrija precizēja, lai pastiprinātu uzraudzību, nosakot sīkākus kritērijus zāļu ievešanai personiskai lietošanai - to joprojām drīkst darīt un ierobežojot saņemšanu pa pastu - pašlaik noteikumos pastāv ierobežojums fiziskām personām saņemt zāles pasta sūtījumā no trešajām valstīm.

Veselības ministrijas speciālisti norāda, ka ir identificēti gadījumi, kad pacientam nav iespējams Latvijā saņemt ārsta nozīmētajai terapijai nepieciešamās zāles un iepriekšminētais ierobežojums var radīt šādas situācijas arī nākotnē, tāpēc tiek veikti grozījumi, kas paredz iespēju pacientiem atbilstoši ārsta nozīmētajai terapijai saņemt zāles personīgai lietošanai pasta sūtījumā no trešajām valstīm. No trešajām valstīm pa pastu saņemtās zāles muitā tiks izsniegtas pret recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu. Aizliegums saņemt zāles pa pastu konkrēti skāra C hepatīta pacienti, kura kopā ar ģimeni pat piketēja pie valdības nama un lūdz Valsts prezidenta palīdzību, lai viņa varētu saņemt no Indijas atsūtītās un vairākas reizes lētākās zāles nekā Eiropā. Pacientei tās tika nozīmētas ar ārsta recepti, taču valsts neapmaksā, jo iedzīvotāja «neiekļāvās» to pacientu vidū, kuriem saskaņā ar konsilija lēmumu zāles būtu jāsedz no valsts budžeta. Sieviete zāles nopirka pati, taču tās muita atteicās izsniegt.

Iesaistās prezidents

Veselības ministrija norāda, ka izmaiņas zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtībā veiktas, ņemot vērā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim pausto aicinājumu pārskatīt spēkā esošo regulējumu un atteikties no absolūtā aizlieguma fiziskām personām saņemt pasta sūtījumā zāles no trešajām valstīm. Valsts prezidents norādījis, ka, ņemot vērā valsts budžeta ierobežotās iespējas un nepietiekamo finansējumu valsts kompensējamiem medikamentiem, šajā jomā nepieciešams elastīgāks regulējums, kas paredz samērīgākus un privātpersonas tiesības mazāk ierobežojošus risinājumus, vienlaikus nepalielinot nekontrolētas un neatbilstošas zāļu lietošanas riskus. R. Vējonis arī uzskata, ka jārod samērīgs līdzsvars starp privātpersonas tiesībām un sabiedrības veselības aizsardzību.

Pacients uzņemsies atbildību

Veselības ministre Anda Čakša atzīst, ka ir specifiskas slimības, kuru ārstēšanai Latvijā medikamenti nav pieejami vai ir analogi medikamenti, kas ir lētāki, līdz ar to ierobežojumu atcelšana ļaus nodrošināt pieejamāku veselības aprūpi pacientiem Latvijā. No šā gada ir spēkā jauni noteikumi kompensējamo zāļu sistēmā tieši C hepatīta pacientiem - valsts ir apņēmusies apmaksāt 100 procentu apmērā arī pasaulē jaunāko terapiju pret C hepatītu, taču pacientiem konkrētā slimības stadijā. Citiem jāārstējas ar standarta terapiju vai jāgaida. Un tieši šogad ieviesa arī aizliegumu zāles pasūtīt no trešajām pasaules valstīm. Tagad valdība noteikumus atkal grozījusi, tiesa, paredzot pacienta atbildību.

Ņemot vērā, ka pastāv noteikts risks attiecībā uz zāļu pasta sūtījumiem (zāļu kvalitāte, zāļu viltojuma risks), ko saņem no trešajām valstīm, pacientam, kurš zāles saņems, būs rakstiski jāapliecina, ka viņš uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu, apzinās iespējamos riskus un apņemas izmantot tās tikai personiskai lietošanai.

Gan atļauj, gan liedz

Lietuvā atļauts fiziskām personām saņemt pa pastu zāles personiskām vajadzībām, nosakot limitu - līdz pieciem oriģināliem - var nebūt receptes, 6-9 oriģināliem- jābūt receptei vai ārsta izdotam dokumentam, vairāk par 10 oriģināliem - jābūt detalizētākai ārsta izdotai izziņai.

Arī Lielbritānijā, Ungārijā, Kiprā atļauts personiskajām vajadzībām importēt un saņemt zāles no trešajām valstīm pa pastu. Savukārt Spānijā tas nav atļauts (atļauts ievest tikai tās zāles, kuras domātas ceļošanas laikam).

Kiprā, ievedot bezrecepšu zāles, pacients deklarē, ka viņš uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu, par recepšu zālēm vajadzīga ārsta recepte. Zāles nedrīkst saturēt aizliegtas vielas, daudzums nedrīkst pārsniegt trīs mēnešu vajadzības. Lielbritānijā atļauts pacientam saņemt zāles pa pastu no citas dalībvalsts licencētas interneta aptiekas vai licencētas aptiekas. Par recepšu zālēm jābūt receptei, izsniegšana notiek no licencētas aptiekas. Recepšu zālēm tas darbojas tikai e-receptes ietvaros.

Čehijā importēt zāles, izmantojot internetu, ir aizliegts, bet imports atļauts individuālos gadījumos - speciālu ārstēšanas programmu ietvaros, un ir atļauts izplatīt nereģistrētas zāles specifiskā režīmā (to atļauj Veselības ministrija, un zāles nepieciešamas, lai ārstētu nopietnas slimības), sūtījumu saņemšana pa pastu iespējama tikai no dalībvalstīm un tikai no aptiekas.