Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu robežas sakārtošanai nākamgad papildus vēlas vismaz 5 miljonus eiro

© F64

Latvijas austrumu robežas sakārtošanai nākamgad budžetā papildus būtu jāparedz vismaz 5 miljoni eiro, šorīt LTV "Rīta panorāmā" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Politiķis atzīmēja, ka šiem mērķiem naudas no Eiropas nebūs, jo robežas uzturēšana ir katras pašas dalībvalsts atbildība.

Pašlaik Latvija strādā pie robežas ar Krieviju iekārtošanu, bet darbs būtu jāsāk arī pie Baltkrievijas robežas, uzsvēra Kozlovskis.

Kā norādīja ministrs, pieredze rāda, ka caur iekārtotajiem robežas posmiem nelegālie imigranti praktiski neienāk. Viņš atzīmēja, ka savu robežu iekārtošanā ir sasparojušies arī igauņi, tādējādi Latvija var kļūt par ES robežas vājo posmu, bet šādus posmus nelegālie darboņi pamana un virza turp nelegālo imigrantu plūsmu.

Kozlovskis atzīmēja, ka pērn un šogad ir būtiski pieaudzis Latvijā ienākošo nelegālo imigrantu skaits, kas gada laikā ir teju tāds pat, kādu esam uzņēmušies pārvietot ES programmas ietvaros divu gadu laikā, līdz ar to, piemēram, Daugavpils robežsargu kapacitāte ir tuvu izsmelta.

Ministrs atzīmēja, ka Latvijā ir plānots palielināt robežsargu skaitu - ja pašlaik vidēji valstī ir 1,2 robežsargi uz robežas kilometru, tad nākotnē iecerēts panākt vismaz 2 robežsargus uz kilometru.

Taujāts, kad Latvijā varētu ierasties nākamie patvēruma meklētāji, ministrs skaidri neatbildēji, vien atzīmēja, ka līdz šim uz Latviju ir pārvietotas 47 personas, Latvija atpaliek no plānotā grafika, taču pārvieto tādas personas, kuras ir "tuvu vēlamajam profilam". Neviens no pārvietotajiem Latviju nav pametis.

Kozlovskis paziņoja, ka "nevaram dzīt tempu", ja uz Latviju atvestie cilvēki neintegrējas sabiedrībā un iestrēgst Muceniekos, kas ir redzama kā reāla problēma.