Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Teju puse uzņēmumu līdz vakardienai nebija pārreģistrējuši pamatkapitālu no latiem uz eiro

© f64.lv

Teju puse uzņēmumu līdz vakardienai, 30.jūnijam, nebija pārreģistrējuši pamatkapitālu no latiem uz eiro, liecina SIA "Firmas.lv" apkopotā informācija.

Kopumā 86 000 jeb 52,26% sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) un akciju sabiedrību (AS) bija pārreģistrējušas savus pamatkapitālus. Turpretī 79 000 jeb 47,74% to nebija izdarījušas.

Tiesa, no tām SIA un AS, kas nebija pārreģistrējušas pamatkapitālu, 39 000 jeb 23,86% ir apturējušas saimniecisko darbību, tām iestājusies maksātnespēja vai arī tās pēdējos divus gadus nav iesniegušas gada pārskatus.

Tāpat "Firmas.lv" secina, ka no 39 000 uzņēmumu ir gaidāma pārreģistrācija pēdējā brīdī.

Jau ziņots, ka vakar bija pēdējā diena, kad uzņēmumi varēja bez maksas pārreģistrēt pamatkapitālu no latiem uz eiro, līdz ar to turpmāk šo darbību varēs veikt par maksu, aģentūru LETA informēja Uzņēmumu reģistrā (UR).

Komerclikumā noteiktā kapitālsabiedrību - SIA un AS, kā arī Kooperatīvo sabiedrību likumā noteiktā kooperatīvo sabiedrību pamatkapitāla denominācija uz eiro noslēgsies šodien. Tie uzņēmumi, kas to nebūs veikuši, ar to agri vai vēlu saskarsies arī pēc noteiktā termiņa, jo, veicot jebkuras citas izmaiņas komercreģistrā, nāksies "sakārtot papīrus" arī saistībā ar eiro, uzsver UR.

Situācijā, ja kapitālsabiedrība nebija izpildījusi prasības līdz 30.jūnijam, UR, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu uz eiro pēc Eiropas Padomes noteiktā valūtas kursa 0,702804 lati pret vienu eiro. Tas neatbrīvos kapitālsabiedrību no prasību izpildes, jo, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas komercreģistra ierakstos vai dokumentu reģistrāciju, vienlaikus būs pienākums veikt arī dokumentācijas sakārtošanu līdz galam. Šī prasība attiecas uz visām kapitālsabiedrībām, arī uz viena īpašnieka SIA.

SIA gadījumā valsts nodeva par statūtu grozījumiem, pamatkapitāla izmaiņām un dalībnieku reģistra nodalījuma iesniegšanu, kā arī publikāciju izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tiks piemērota 51,94 eiro apmērā, akciju sabiedrībai - 37,71 eiro, kooperatīvai sabiedrībai - 30,59 eiro. Tāpat būs nepieciešams notariāli apliecināt parakstus uz dalībnieku (akcionāru) sapulces protokola, statūtiem un dalībnieku reģistra nodalījuma. Notariāls apliecinājums nav nepieciešams, ja dokumentus paraksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.