Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesai nodod lietu par divu nepatiesu maksātnespējas pieteikumu iesniegšanu

© Scanpix

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta kāda grants un smilts karjera izstrādes uzņēmuma pilnvarota persona - prokūrists - par apzināti nepatiesu cita uzņēmuma maksātnespējas procesa pieteikumu un krāpšanu.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, apsūdzētā persona tiesai iesniedza ar tās parakstu apliecinātu pārstāvētā uzņēmuma rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas, tādējādi izdarot pārkāpumu - viltota dokumenta izmantošanu. Ogres rajona tiesa ar 2014.gada 21.jūlija spriedumu nosprieda prokūrista iesniegto pieteikumu par minētā uzņēmuma maksātnespējas procesa pasludināšanu atzīt par nepamatotu un to noraidīt.

Ar šādām darbībām apsūdzētā persona, mēģinot panākt minētā uzņēmuma maksātnespēju, kas pamatota ar viltotajā rēķinā norādītajām nepatiesajām ziņām, mēģināja ar viltu izkrāpt no uzņēmuma neeksistējošu parādu 75 000 eiro apmērā.

Turklāt apsūdzētais tā paša gada vasarā, būdams jau norādītā uzņēmuma prokūrists, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iesniedza maksātnespējas procesa pieteikumu pret parādnieku - vēl kādu citu uzņēmumu, lūdzot atzīt minētā uzņēmuma maksātnespēju. Arī šajā gadījumā prokūrists tiesai iesniedza rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas. Tādējādi apsūdzētā persona mēģināja ļaunprātīgi īstenot maksātnespējas procesa mērķi, lai maksātnespējas procesa laikā iegūtu prasījuma tiesības 75 000 eiro apmērā.

Maksātnespējīgā uzņēmuma administrators, konstatējot, ka apsūdzētais nevar pierādīt prasījuma pamatojumu, pērn martā prasījumu atzina par nepamatotu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem, tostarp par dokumentu viltošanu, nepatiesu maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu, kā arī krāpšanu. Par to apsūdzētajai personai var draudēt arī cietumsods.

Lieta izskatīšanai nodota Vidzemes priekšpilsētas tiesai.