Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aprūpes centru reorganizācija: visi dzīvos ģimenēs

© F64

abklājības ministrija uzskata, ka visiem bez vecāku gādības palikušiem bērniem nākotnē būs iespējams nodrošināt pakalpojumu ģimeniskā vidē – audžuģimenē, pie aizbildņa, jauniešu mājā, aprūpi mazās grupās, kas veidos nosacījumus visu bērnu institūciju pakāpeniskai reorganizācijai.

Tā Labklājības ministrijas speciālisti atbild uz Neatkarīgās jautājumiem par valsts sociālās aprūpes centra Kalkūni Latgalē slēgšanu. Kur tieši Latgales pusē - aprūpes centrs atrodas Kalkūnes pagastā Daugavpils novadā - pēc aprūpes centra slēgšanas varēs aprūpēt bērnus ar smagu invaliditāti, pagaidām gan nav skaidrs.

Neatkarīgā rakstīja, ka Labklājības ministrija (LM) izdevusi rīkojumu par sociālās aprūpes centra Allaži slēgšanu, uz kurieni vēl pirms gada pārcēlās dzīvot vairāki skaļi likvidētā aprūpes centra Rauna un vēl pirms tā slēgtā centra Nītaure iemītnieki. Izdots rīkojums arī par aprūpes centra Kalkūni slēgšanu, kas ir vienīgais valsts sociālais aprūpes centrs Latgalē bērniem ar smagiem attīstības traucējumiem. Darbu zaudēs 169 cilvēki, bet iemītniekus - ja nebūs iespējams nodrošināt vietu ģimenēs - pārcels uz Rīgu. Reorganizācija šķiet dīvaina, jo Kalkūnos joprojām norit Eiropas finansēts projekts, kas noslēgsies dienu pirms aprūpes centra slēgšanas. Pansionātu reorganizācijai arī tiek paredzēts Eiropas Savienības finansējums, tikai tas tagad ir domāts citāda veida infrastruktūras izveidei, proti, tādai, kas nodrošina ģimenisku vidi - LM kā piemēru min SOS ciematus.

Mazāk bērnu

Skaidrojumā par aprūpes centra Kalkūni reorganizāciju Neatkarīgajai LM speciālisti norāda, ka pieprasījums pēc valsts finansētiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem institūcijās bērniem no 2002. gada līdz 2016. gada sākumam valstī kopumā ir samazinājies par 65 procentiem (no 1049 bērniem līdz 367 bērniem). Tāpēc jau no 2008. gada Kalkūni sniedz aprūpes pakalpojumus ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem. Tas nozīmē, ka Kalkūni tikai daļēji pilda 1927. gadā noteikto izveidošanas pamatojumu - Kalkūnes pilsmuižas telpās izveidot bērnu patversmi Grīvas zīdaiņu nams. Jau 2008. gadā, kad Kalkūnu saglabāšanas nolūkos tika atļauts institūcijā ievietot arī pieaugušos, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norādīja, ka tas no bērnu drošības viedokļa pieļaujams tikai izņēmuma kārtā. Pašlaik Kalkūnos dzīvo 71 bērns un 78 pieaugušie.

Avārijas stāvoklī?

Otrs iemesls, uz ko norāda LM, ir ēku piemērotība pansionāta vajadzībām. Telpu platība dzīvojamās istabās un guļamtelpās nav atbilstoša higiēnas prasībām, nepieciešams remonts nodarbību un brīvā laika pavadīšanas vietās. Aptuvenā ieguldījumu summa ir pusmiljons eiro, bet ēku siltināšanai un logu nomaiņai - vēl vismaz divi miljoni eiro. Aprūpes centrs izmanto Kalkūnes pilsmuižas ēku, taču tikai vienu daļu, otra stāv neizmantota, ir norobežota un, pēc LM teiktā, ir tuvu pirmsavārijas stāvoklim. Kad Kalkūni tiks reorganizēti, ēkas tiks piedāvātas Daugavpils novada pašvaldībai vai arī Finanšu ministrijai. Taču tieši Kalkūnos joprojām tiek ieguldīti Eiropas līdzekļi, lai uzlabotu infrastruktūru.

Lūst vai plīst, ģimeniska vide

Komentējot aprūpes centru reorganizāciju, LM atsaucas uz dažādiem Eiropas un nacionāliem dokumentiem, kuros noteiktas bērna tiesības dzīvot ģimeniskā vidē, tajā skaitā arī bērniem ar smagiem garīga un fiziska rakstura traucējumiem. Tāpēc līdz 2023. gadam visi reģioni Latvijā īstenos deinstitucionalizācijas procesu, lai cilvēki nedzīvotu aprūpes centros, bet ģimeniskā vai tai pietuvinātā vidē. Tāpēc, pēc LM domām, ir tikai loģiski, ka aprūpes centri tiek reorganizēti. Jautājums ir - vai izdosies visiem bērniem atrast šo ģimenisko vidi? Kalkūnu darbiniekiem, kuri neaizies pensijā, tiks piedāvātas apmācības un pārkvalifikācijas iespējas, kas ļaus viņiem iesaistīties pakalpojumu nodrošināšanā Latgales reģionā.

VIEDOKLIS

Ieva JAUNZEME, Labklājības ministrijas valsts sekretāre:

- Katram Latvijas bērnam ir jāaug ģimenē vai vismaz tai līdzīgā vidē. Savukārt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem jābūt iespējai veidot pašiem savu piepildītu dzīvi ārpus institūcijas, nepieciešamo atbalstu saņemot mājās. Latgalē darbojas valsts sociālās aprūpes centra Latgale filiāles Kalupe, Krastiņi un Kalkūni. Latgales bērnu aprūpes iestādēs šā gada sākumā bija 287 bērni. Tāpēc tagad ir ļoti atbildīgs posms ministrijas, Latgales plānošanas reģiona un pašvaldību kopīgā darbā - ir jāceļ vai jāpielāgo nepieciešamās ēkas, jāpiesaista darbinieki, jāpalīdz esošajiem darbiniekiem mainīt kvalifikāciju, jāatbalsta potenciālās audžuģimenes, aizbildņi vai adoptētāji un jāatbalsta uzņēmēji, kas varēs piedāvāt darba vietas pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem.