Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

FM: Šogad Latvijas ekonomisko izaugsmi nodrošinās iekšējais pieprasījums

© F64

Arī šogad iekšējais pieprasījums nodrošinās Latvijas ekonomisko izaugsmi, aģentūrai LETA atzina Finanšu ministrijā (FM).

Jaunākie dati par mazumtirdzniecību liecina, ka nozares izaugsme kļūst spēcīgāka, šā gada maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju apgrozījumam pieaugot par 3,4%. "Šis ir spēcīgākais apgrozījuma pieauguma temps 2016.gada laikā, ko nodrošināja degvielas tirdzniecības apjomu kāpums," uzsvēra FM.

Auto degvielas apgrozījuma pieaugums šā gada maijā, salīdzinot ar 2015.gada maiju, veidoja 9,5%. Ja 2016.gada pirmo četru mēnešu laikā kopējais degvielas apgrozījums samazinājās par 5%, tad maijā reģistrētais tirdzniecības kāpums jau ir līdzvērtīgs pagājušā gada vidējam degvielas tirdzniecības kāpumam.

Degvielas tirdzniecības apjomu pieaugums šā gada maijā ir veicinājis kopējo nepārtikas preču apgrozījumu, un tā izaugsme gada griezumā sasniedza 3,9%. Starp citām lielajām nepārtikas preču grupām mazumtirdzniecības pieaugumi maijā fiksēti arī farmaceitisko un medicīnisko piederumu tirdzniecībā par 8%, apģērbu un apavu tirdzniecībā par 11,1%, kā arī mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem par 20,3%. Popularitāti aizvien turpina gūt tirdzniecība pa pastu un interneta veikalos, kur maijā gada izteiksmē apgrozījums palielinājās par 19%.

Šā gada maijā, salīdzinot ar mazumtirdzniecības apjomu gadu iepriekš, apgrozījums samazinājās tādās nepārtikas preču grupās kā būvmateriāli - par 6,2%, mājsaimniecības piederumi - par 7,5%, kā arī mājsaimniecības elektropreces - par 10,7%.

Savukārt pārtikas produktu tirdzniecība 2016.gada maijā pieauga par 2,1% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi.

Latvijas mazumtirgotāju sentimenta indekss, kas atspoguļo tirdzniecības sektora pārstāvju noskaņojumu par situāciju un perspektīvām nozarē šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir samazinājies. Tajā pašā laikā tas ir augstāks par gada sākumā uzrādīto indeksa vērtību, kā arī būtiski pārsniedz vidējo indeksa līmeni, kas tika uzrādīts pagājušajā gadā, kad bija vērojama spēcīga mazumtirdzniecības izaugsme.

Turklāt mazumtirgotāji šogad salīdzinājumā ar 2015.gadu ir optimistiskāk noskaņoti attiecībā uz sagaidāmo pasūtījumu apjomu īstermiņā. Tāpat mazumtirgotāji tuvākajos trīs mēnešos sagaida arī cenu kāpumu, kas varētu signalizēt par potenciālu inflācijas spēcināšanos gada otrajā pusē, kas atbilst FM iepriekš prognozētajam.

Savukārt patērētāju sentimenta indekss šā gada jūnijā saglabājies aptuveni 2016.gada pirmā pusgada vidējā līmenī. Jaunākie patērētāju aptauju rezultāti liecina, ka ir pieaudzis to respondentu skaits, kas uzskata, ka, ņemot vērā kopējo ekonomisko situāciju, pašreiz ir piemērots brīdis, lai veiktu lielus pirkumus, piemēram, mēbeles, elektriskās un elektroniskās iekārtas un tamlīdzīgi.

Tāpat ir uzlabojies novērtējums jautājumā par to, vai, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, patērētāji paši veiks lielus pirkumus nākamā gada laikā. Turklāt šomēnes ir strauji uzlabojies novērtējums par mājsaimniecību vispārējo finansiālo situāciju, tas ir, iedzīvotāji atzīmē, ka viņiem pietiek līdzekļu gan tūlītējam patēriņam, gan to novirzīšanai uzkrājumiem.

"Šie rezultāti iezīmē pozitīvu privātā patēriņa attīstības dinamiku šim gadam, apliecinot, ka arī šogad iekšējais pieprasījums nodrošinās Latvijas ekonomisko izaugsmi," norādīja FM.

Kā ziņots, Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad pirmajos piecos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 2,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums salīdzinājumā ar 2015.gada attiecīgo periodu pieaudzis par 1,4%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 2,6%.