Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šogad apstiprināti desmit ērču encefalīta gadījumi

© F64

Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka laika posmā no 2016. gadā 1. janvāra līdz 10. jūnijam ziņots par 10 apstiprinātiem ērču encefalīta gadījumiem.

Pašlaik Latvijā ērču aktivitāte vairs nav tika augsta kā pavasara pacēluma laikā, tomēr vidējais ērču blīvums saglabājas augsts un sastopamas arī ērču nepieaugušās stadijas, kas grūti pamanāmas. Tādēļ, uzturoties dabā vai pat īslaicīgi iebrienot garā zālē, krūmājos, briksnājā, jāpielāgo apģērbs, lai pasargātu sevi no ērču piesūkšanās: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs, iesaka SPKC speciālisti.

Sēņojot vai ogojot ieteicams arī valkāt cepuri vai lakatu. Ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc uzturēšanās ārā jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces, jāizsukā mati. Var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs zem tā nokļūt.

Lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus. Tomēr arī vakcinētām personām jāpielāgo apģērbs tā, lai ērce zem tā nevarētu tikt, jo vakcinācija pasargā vienīgi un tikai no ērču encefalīta, bet ne no pārējām ērču pārnestajām slimībām, kā Laimas slimība un ērlihioze.