Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Elita Patmalniece. Ne tikai rezultāts, arī ceļš ir svarīgs

ELITA Patmalniece atklāj, ka vislielākais gandarījums ir, kad viņas veidotie darbi – vai tērpi, vai gleznas, vai apgleznotie dizaina priekšmeti – sāk dzīvot savu dzīvi un dod prieku cilvēkiem ikdienā © F64

«Mēs visi zinām, ka bez darba jau nekas nenotiek, un Kalna svētību kopienā, kur cilvēki visu radījuši ar mīlestību un savām rokām, tam ir ļoti spilgts pierādījums,» saka viskošākā un visekstravagantākā modes māksliniece Elita Patmalniece.

Svētdien viņa būs skaistajā Bauskas novada Bruknas muižā, kur kopā ar māksliniecēm - māsu Ilzi Patmalnieci un Ievu Bondari - ikvienu labdarības lielkoncerta Uzcel savu baznīcu! apmeklētāju aicinās piedalīties dažādās radošās darbnīcās.

Bruknas muižas vārti apmeklētājiem 3. jūlijā tiks vērti jau no pulksten 15.

Šogad uz muižas dārzā būvētās skatuves no pulksten 17 muzicēs aktrise Rēzija Kalniņa, dziedātājas Olga Rajecka, Ieva Kerēvica, Rūta un Ira Dūdumas, Elizabete Zagorska, mūziķi Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Lauris Reiniks, Aivars Hermanis un Mārcis Auziņš, Ainars Virga, Andris Kivičs, Lauris Valters, Jānis Miltiņš, Ivars Kalniņš, Valters Sprūdžs, aktieris Varis Vētra, kā arī grupas Framest, Putnu balle un Willow farm.

Par pasākuma neatņemamu tradīciju kļuvusi arī Bruknas muižas keramikas cepļa atvēršana, no kura dienasgaismā tiks celti melnās keramikas tehnikā darīti trauki, ko veidojuši Kalna svētības kopienas ļaudis, sadarbojoties ar Latgales Pūdnīku skūlu un keramiķi Ēvaldu Vasilevski.

Koncerta noslēgumā ir gaidāma vēl kāda tradīcija. Labdarības lielkoncerts tiek noslēgts ar Imanta Kalniņa dziesmu Piena ceļš no kinofilmas Sprīdītis, kurā apvienojas visi mūziķi un solo dzied priesteris Andrejs Mediņš.

Atpakaļ pie sevis

Labdarības akcija Uzcel savu baznīcu! aizsākās 2012. gadā, kad vairāki Latvijā zināmi un radoši ļaudis nolēma palīdzēt Kalna svētību kopienai uzcelt savu dievnamu. Kalna svētību kopiena, kas savu darbību sāka jau 1999. gadā (kā nevalstiska organizācija tā reģistrēta 2001. gadā), ir garīgās un fiziskās rehabilitācijas vieta atkarībā nonākušiem cilvēkiem, kuras dibinātājs un garīgais tēvs ir priesteris Andrejs Mediņš. Kopienas mērķis ir dot iespēju cilvēkam atrast pašam savu ceļu šai Dieva pasaulē, lietojot vienīgi garīgās dzīves un darba terapiju. Un šis stāsts ir īpašs ar to, ka vērienīgā celtne tiek būvēta un veidota pašu kopienas ļaužu rokām - tādējādi viņi ne tikai ceļ fizisku ēku, bet reizē rod spēku un ceļu atpakaļ pie sevis, pie dzīves, kas brīva no alkohola un narkotiku posta.

Tur viss ir īsts

Elitai Patmalniecei ceļu uz Bruknu pirms vairākiem gadiem ierādīja viņas māsa Ilze un Anete Kalniņa. «Tā jau saka: kad kaut kas beidzas, kaut kas cits nāk vietā,» saka Ilze Patmalniece. Viņa stāsta: «Kad nomira Kristaps Streičs [režisors gāja bojā deltaplāna avārijā 2010. gada 2. oktobrī], mēs, viņa draugi, iepazināmies ar Andreju Mediņu - satikāmies Kristapa bērēs. Viņa aiziešana bija ļoti traģiska, bet bēres, pateicoties Andrejam Mediņam, bija kā oda mīlestībai - viņš mūsu prātos ļoti daudz ko izmainīja... Tas bija skaisti. Pēc kāda laika Saldus Svētā Pētera un Pāvila Romas katoļu draudzes dievnamā mēs kopā rīkojām koncertu Kristapa piemiņai, bet vēlāk sākām braukt uz Bruknu vienkārši tāpat - es, Anete Kalniņa, Putnu balle. Un, kad redzējām, cik lielu darbu tie cilvēki, nevienam neko neprasot, nekādu palīdzību no malas nesaņemot, ir izdarījuši - viņi bija ne tikai iekopuši muižas parku, bet jau ielikuši pamatu savai baznīcai -, mums radās vēlme viņiem kā palīdzēt.»

Ilze ir pārsteigta, kā tikai no vēlmes palīdzēt ir izaudzis tik liels un skaists notikums - labdarības koncerts, kas šogad notiks jau sesto reizi. «Sākumā iedomājāmies uztaisīt mazu koncertiņu, pieaicinājām draugus, manu māsu, vēlāk pievienojās arī draugu draugi, līdz šogad jau piesakās arī cilvēki no malas - katrs grib kā palīdzēt.» Arī Ilze pati ļoti iedvesmojas no Kalna svētību kopienas. «Katrreiz, turp aizbraucot un redzot, cik daudz šie cilvēki ir paveikuši, manī rodas jauna enerģija - es taču arī varu izdarīt vēl vairāk! Jā, Bruknā ir ļoti īpaša atmosfēra - es pat gribētu teikt, ka veselīgāka nekā dažkārt inteliģentu cilvēku sabiedrībā. Jo tur viss ir tik īsts...»

Radīts ar mīlestību

Kad jautāju Elitai, kas šogad sagaidāms viņas radošajā darbnīcā Bruknā, modes māksliniece saka: «Es jau varu izdomāt un iztēloties visu ko, bet, tur strādājot visiem kopā, parasti sanāk kaut kas jauns. Un man tas patīk. Tas ir interesanti! Visi sanāk kopā, visi kaut ko zīmē, tu viņus it kā vadi, bet nekad nezini, kas tur beigās sanāks. Un tur ir tā burvība!»

Elita stāsta: «Es jau gan tur vairāk esmu vienkārši kopā ar cilvēkiem - kāds grib kopā nofotografēties, kāds grib parunāties. Jānis [leģendārais līvs Jānis Grodums] nomira 2010. gadā, drīz pēc tam arī sāku braukt uz Bruknu. Tur dzīvo cilvēki ar atkarībām, un daudzi nāca pie manis parunāties vienkārši par dzīvi - par dzīvi kopā ar cilvēku, kuram ir atkarība. Nu, tur ir traki, bet - viņi strādā, grib savu dzīvi mainīt.» Elita neslēpj: emocionāli šī komunikācija nav viegla, bet arī tāpēc ir vēlme palīdzēt. «Es apbrīnoju, kā viņi tur visu ir iekopuši. Sākumā taču tur nekā nebija, bet tagad ir tik skaisti! Viss, kas tur izveidots, ir radīts ar mīlestību. Kaut vai pats ceļš uz turieni. Tas nav nācis viegli, tas noteikti ir bijis ļoti grūti. Jo, kā mēs labi zinām, bez darba jau nekas nenotiek. Jā, arī man tas dod spēku,» atzīst talantīgā modes māksliniece.

«Dievs ir mīlestība, un tas nozīmē, ka mums katram pašam viņš jāmeklē sevī, bet - kādam vajag arī baznīcu. Tāpēc viņi to ceļ. Jā, protams, rezultāts ir svarīgs, bet, manuprāt, ļoti svarīgs ir arī pats ceļš. Un, ik gadu turp aizbraucot un šo procesu vērojot it kā no malas, tas dod ļoti labu sajūtu,» Elita secina. «Patiesībā jau viss nāk no Andreja Mediņa, no viņa idejas. Lūk, ko nozīmē, ka tādai personībai ir kāds dzinulis, ticība un enerģija - viņš ar to spēj aizraut arī pārējos. Viņš sapulcē ap sevi cilvēkus, visi iesaistās un - viss notiek!»

Saknes Latgalē

Viss notiek arī Elitas radošajā dzīvē - vasara nav laiks laiskai atpūtai. «Vasarā, protams, ir jācenšas atpūsties, cik vien iespējams, taču pilsētā to ir ļoti grūti izdarīt. Tāpēc, tiklīdz man ir kāds brīvs brīdis, es izmantoju iespēju aizbraukt līdz jūrai un vismaz pasauļoties, jo ir jau jāuzkrāj spēki arī garajai ziemai.»

Māksliniece atklāj, ka septembrī reizē ar jaunās sezonas atklāšanu viņai būs jauna izstāde Dailes teātra foajē, kur viņa izstādīs savus izšūtos darbus. «Tad jau redzēs, kas tur sanāks,» viņa nosaka, atgādinot, ka šobrīd viņas radošo darbu izlase ir aplūkojama Līvānos - izstādē Saknes Latgalē, kas Latgales Mākslas un amatniecības centrā tika atklāta 15. jūnijā un būs skatāma līdz 12. jūlijam. «Vienmēr domāju, kāpēc manas izstādes taisa tikai Kurzemē. Latgalieši laikam sadzirdēja un uzaicināja pie sevis. Viņi ļoti silti mani sagaidīja, atklāšana bija grandioza - dziedāja, mani sveica. Jauki! Man tiešām prieks, ka varu ar sevi iepazīstināt un savus darbus parādīt arī Latgales pusē, jo ne jau visi var atbraukt uz Rīgu,» saka māksliniece, paužot cerību, ka varbūt arī Latvijas tajā pusē cilvēki viņas darbos ko ierauga un rod sevī jaunas ierosmes.

Kleitas un tetovējumi

Bet jaunas, košas un uz ielas noteikti pamanāmas kleitas vasarai Elitas Patmalnieces daiļrades cienītājas var iegādāties Rīgā, veikalā Zaza Couture. «Beidzot cilvēki Latvijā kaut kur var nopirkt manus tērpus,» viņa priecīgi nosaka, apsolot, ka uz rudens/ziemas pusi būs atkal jauni modeļi. «Vajadzēja jau būt gataviem, bet - es jau nestrādāju kā modes nami. Es esmu brīvmāksliniece - kad man ienāk prātā, tad taisu. Savulaik, kad strādāju Rīgas modēs, divreiz gadā taisījām kolekcijas un uz tām tikai strādājām. Ja man būtu ateljē, tad jau arī tā būtu. Bet es strādāju brīvā režīmā,» viņa saka un parāda savu jaunāko veikumu - melni krāsainus un neona zīmējumus, kas pārtapuši oriģinālos īslaicīgos tetovējumos (vairāk informācijas ir zīmola TAADA.AADA facebook lapā).

Taujāta, kādas ir sajūtas, redzot savas košās kleitas mugurā citām sievietēm, Elita atzīst: «Protams, ir forši. Man Instagramā, piemēram, atsūta bildi ar manu kleitu Parīzē. Nu, protams, ka prieks. Ja normāli izskatās...» Elita sirsnīgi nosmej un, uzvilkusi vienu no savām mīļākajām vasaras kleitām, ir gatava fotosesijai.

KĀ NOKĻŪT BRUKNĀ

Bruknas muižā visērtāk nokļūt, braucot no Rīgas uz Bausku pa A7, pirms iebraukšanas Bauskā vajag nogriezties pa kreisi virzienā uz Vecsauli (P87), braukt līdz Ozolainei (18 km), pagrieziens pa kreisi līdz Bruknai (5 km), un Bruknā jāgriežas pa labi (1 km).