Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pērn nelegālo cigarešu aprite Latvijā samazināta līdz 24,8%

© f64/ Raitis Plauks

Latvijai nelegālo cigarešu aprite pēdējos gados ir mazinājusies, piemēram, 2014.gadā tā bija 29,1% apmērā, bet 2015.gadā 24,8% apmērā, kas ir pēdējo sešu gadu zemākais rādītājs, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Būtiskus rezultātus tajā sniegusi arī veiksmīgā Baltijas valstu sadarbība.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šodien 21.ikgadējā starptautiskajā konferencē par cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājumiem norādīja, ka cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājums ir aktuāls visā Eiropas Savienībā (ES) un tās kaimiņvalstīs.

"Nelegālo cigarešu kontrabanda ik gadu ES un dalībvalstu budžetam atņem ievērojamu finanšu līdzekļu apjomu, samazina godīgu konkurenci nozarē un kaitē sabiedrības veselībai un drošībai, tāpēc īpaši būtiski veicināt starptautisko sadarbību šīs problēmas risināšanā, jo kopā mēs varam paveikt daudz vairāk," uzsvēra ministre.

Tāpat Reizniece-Ozola atzina, ka šai cīņai nepieciešams nepārtraukts darbs un pilnveidojumi, tādēļ šādas tikšanās starptautiskā konferencē ļauj gūt vērtīgu pieredzi no citām ES dalībvalstīm par to panākumiem un izaicinājumiem cigarešu kontrabandas apkarošanā.

Lai šo problēmu mazinātu, kā arī sekmētu godīgu konkurenci, nodokļu nomaksu un mazinātu krāpšanu tabakas nozarē, Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2015.gadā noslēdza vienošanos ar nozares asociācijām, kā arī vairākiem starptautiskiem tabakas ražotājiem.

VID un Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai rīkotā ikgadējā konference "Cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājumi" Rīgā norisinās šodien un rīt, 30.jūnijā. Tās mērķis ir veicināt diskusiju un apmainīties ar informāciju par aktualitātēm un tendencēm cigarešu kontrabandas jomā, kā arī tās novēršanas pasākumiem, lai uzlabotu efektivitāti un sadarbību šajā jomā.