Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Apzina, ar kādām problēmām saskaras vēža pacienti

© F64

Lai izzinātu tendences saistībā ar pakalpojumu pieejamību onkoloģiskiem pacientiem Latvijā un identificētu problēmsituācijas, ar kurām nākas sastapties diagnostikas un ārstēšanas procesos, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks uzsāk pacientu anketēšanu.

Biedrības Dzīvības koks valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe Neatkarīgajai saka: biedrība nolēmusi veikt pacientu aptauju, lai saprastu, vai pacientu stāsti par nepieejamo veselības aprūpes sistēmu vēža pacientiem ir atsevišķi savstarpējās komunikācijas problēmu starp pacientu un ārstu atspoguļojoši gadījumi vai tomēr tā ir tendence Latvijas medicīnas sistēmā. Nereti ir situācijas, kad biedrības pārstāvji uzklausa pacientu un viņu tuvinieku stāstus par pieredzi esošajā veselības aprūpes sistēmā, piemēram, neadekvāti ilgo gaidīšanu rindās uz izmeklējumiem, kas kavē veikt operāciju laikus, kā arī neizpratni, kas ir valsts apmaksāts pakalpojums un kas ir par pašu finansējumu, kur vērsties pēc palīdzības konkrētos gadījumos un citām problēmsituācijām.

«Cilvēcīgi ir saprotams, ka daļa pacientu izvēlas nevērsties pie valsts uzraugošajām institūcijām, lai sūdzētos par konkrētu gadījumu medicīnas sistēmā, to skaidrojot ar bažām, ka sekas nāktos izbaudīt pašiem turpmākajā diagnostikas vai ārstēšanās procesā,» saka G. Berķe. «Turklāt, diagnosticējot onkoloģisku slimību, pacientam būtu pilnībā jākoncentrējas uz ārstēšanos un visa sava uzmanība jāvelta veselības stāvokļa uzlabošanai, nevis cīniņam ar pastāvošās sistēmas kļūdām.» Tāpēc biedrība ar anketas starpniecību vēlas apzināt esošās tendences, lai ar to rudens sākumā iepazīstinātu sabiedrību, Veselības ministriju un Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātus. Onkoloģisko pacientu anketēšana ilgs visu vasaru - rezultātus plānots apkopot un prezentēt septembra sākumā. Pacientiem, kuri vēlas aizpildīt anketu, jāienāk Dzīvības koka mājaslapā tīmeklī un jāaktivizē saite uz anketu.