Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA lems par turpmāko rīcību saistībā ar pedagogu algu reformu

© F64

Šodien plkst.11 Bruņinieku ielā 29/31, Rīgā, notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ārkārtas padomes sēde, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību saistībā ar pedagogu darba samaksas reformu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, uz padomes sēdi aicināts arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Vanaga pauda neapmierinātību ar to, ka sociālie partneri vēl aizvien nav iepazinušies ar reformu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem, lai gan reformas skatīšana valdībā paredzēta jau pēc divām nedēļām.

Arodbiedrības vadītāja skaidroja, ka LIZDA vēlas redzēt, vai un kādi labojumi iekļauti pedagogu atalgojuma modelī, lai spriestu par to, vai modelis ir akceptējams.

Tā kā viena no modeļa izmaiņām paredz pirmsskolas pedagogu algas palielināt divu gadu laikā, Vanaga pauda sašutumu, ka bērnudārzu pedagogi līdz šim jau tā izjutuši nevienlīdzīgu attieksmi, līdz ar to, viņasprāt, nav pieļaujams, ka atalgojums pirmsskolas pedagogiem tiktu palielināts pakāpeniski. Viņa uzsvēra, ka nedrīkstot likt gaidīt pirmsskolas pedagogiem vēl ilgāk, nekā tas jau darīts līdz šim.

Jautāta par to, vai šāda pakāpeniska pieeja neatbilst LIZDA vairākkārtēji uzsvērtajam priekšlikumam izveidot finansējuma palielināšanas grafiku, kas būtu iedarbināms, ja vienlaicīgi nav iespējams nodrošināt pilnīgu reformas norisi, Vanaga atkārtoti uzsvēra, ka pirmsskolas pedagogiem nedrīkst likt gaidīt, bet nevienlīdzīgā attieksme pret viņiem ir jānovērš.

Arodbiedrībai tāpat nav skaidrs, kādas izmaiņas ieviestas saistībā ar Pierīgas pedagogu atalgojuma jautājumu.

Patlaban LIZDA neesot gatava uzticēties Izglītības un zinātnes ministrijas solījumiem, neredzot normatīvo aktu pēdējās versijas. "Mēs zinām, ka netiek pildīti solījumi, turklāt tas, cik ilgā laikā notika modeļa saskaņošana politiskā līmenī, liecina par modeļa sākotnējo nepārdomātību," sacīja Vanaga.

Vanaga gan atkārtoti atzina, ka LIZDA nevēlas pazaudēt šogad budžetā iezīmētos deviņus miljonus eiro, kas paredzēti pedagogu atalgojuma reformas īstenošanai.

Kā ziņots, pirmdien koalīcija piekrita izskatīšanai valdībā virzīt pedagogu atalgojuma reformu. Ministru kabinetā to plānots darīt 5.jūlijā, dienu pirms tam to apspriežot Ministru kabineta komitejā. Plānots, ka reforma stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.

Pēc sarunām ar Finanšu ministriju, kā arī pašvaldībām par reformai nepieciešamajiem papildu līdzekļiem un finansiālo slogu, ko reforma varētu radīt pašvaldībām, izskatīta iespēja pirmsskolas pedagogiem atalgojumu līdz paredzētajiem 680 eiro par vienu likmi kāpināt divu gadu laikā.

Tas nozīmētu, ka pirmajā reizē pirmsskolas pedagogiem likme kāptu līdz 620 eiro - tas notiktu jau no šī gada 1.septembra. Savukārt noteikto likmes apmēru 680 eiro vērtībā plānots sasniegt pēc gada - 2017.gada 1.septembrī.