Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ļoti bēdīgas ziņas elektriskās cigaretes smēķētājiem

© publicitātes

No 2016.gada 1.jūlija ar akcīzes nodokli tiek aplikts jauns preču veids - vienreizējās un daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums, kas satur vai nesatur nikotīnu, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

No 2016.gada 1.jūlija akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam aprēķinās pēc šādām likmēm: par vienu mililitru šķidruma - 0,01 eiro, par vienu miligramu nikotīna - 0,005 eiro. Kopējo akcīzes nodokļa summu par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu aprēķina, summējot abas nodokļa likmes.

Ievedot Latvijā vienreizējās un/vai daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu no Eiropas Savienības (ES), VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā jāiesniedz elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācija. Elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācijas veidlapā ir iestrādātas formulas, un, norādot cigarešu uzpildes šķidruma apjomu un nikotīna daudzumu šķidruma vienībā, sistēma automātiski aprēķina kopējo maksājamo akcīzes nodokļa summu. Aprēķinātais akcīzes nodoklis jāsamaksā piecu darba dienu laikā pēc preču ievešanas vai saņemšanas no ES dalībvalsts, savukārt, ja komersants saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, vienu reizi mēnesī līdz 15 datumam par iepriekšējo mēnesi.

Ja vienreizējās un/vai daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu ieved no trešajām valstīm, importētājs aprēķināto akcīzes nodokli par minētajām precēm, kuras piesaka muitas procedūrai "laišana brīvā apgrozībā", samaksā valsts budžetā pirms muitas procedūras pieteikšanas muitas iestādē. Importētājam elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācija nav jāiesniedz.

Saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli", lai ievestajam vai saņemtajam elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam varētu piemērot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, kā arī veikt tā ražošanu vai citas likumā noteiktās darbības, jāsaņem speciāla atļauja (licence) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai. Speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar akcīzes precēm VID izsniedz komercreģistrā reģistrētam komersantam.

Speciālā atļauja (licence) elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma realizācijai vairumtirdzniecībā vai mazumtirdzniecībā nav nepieciešama.

Personām, kas 2016.gada 1.jūlijā veic darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, ir jāveic krājumu inventarizācija (pēc stāvokļa 2016.gada 1.jūlijā) un 15 dienu laikā pēc inventarizācijas (ieskaitot inventarizācijas dienu) jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā inventarizācijas saraksts, nodokļa aprēķins un līdz 2016.gada 15.augustam jāiemaksā nodoklis valsts budžetā. Aprēķinātā nodokļa nomaksa neattieksies uz personu, kas līdz 2016.gada 30.jūnijam būs saņēmusi speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai.