Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atbalsta bruņoto spēku ģenerāļu rotāciju

© F64

Valdība šodien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) augsti stāvošu ģenerāļu rotāciju.

Ņemot vērā aizsardzības ministra priekšlikumu, valdība atbalstīja Zemessardzes komandiera brigādes ģenerāļa Leonīda Kalniņa atbrīvošanu no amata. Kalniņš amatu pametīs 25.augustā un ar nākamo dienu tiks iecelts NBS Apvienotā štāba priekšnieka amatā. Kalniņš Zemessardzes komandiera amatā atradās kopš 2011.gada.

Savukārt Kalniņa vietā 26.augustā plānots iecelt brigādes ģenerāli Aināru Ozoliņu, kurš no 2013.gada 24.janvāra pilda NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka pienākumus. Ozoliņa iecelšanu Zemessardzes komandiera amatā atbalstījusi Aizsardzības ministrijas Augstākās atestācijas komisijas padome.

Ar to rotācija nebeidzas, jo valdība arī atbalstīja pašreizējā NBS Apvienotā štāba priekšnieka ģenerālmajora Jura Zeibārta atbrīvošanu no amata. Zeibārts kopš 2012.gada ieņemto amatu pametīs 15.jūlijā. Zeibārts dienestu turpinās militārā pārstāvja amatā starptautiskajā organizācijā.

Aizsardzības ministrijā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka ģenerāļu rotācija ir normāls process un nav saistīts ar neuzticības zaudēšanu. Jebkuras pakāpes virsnieki regulāri tiekot rotēti un virsnieki augstos amatos arī iepriekš tikuši rotēti. Tāda ir NATO dalībvalstīs un profesionālajos bruņotajos spēkos kopumā pastāvošā sistēma.