Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Imantas pedofils tiesā emocijas neizrāda

IMANTAS PEDOFILS. Nauris Pikšteins seju slēpa aiz maskas un jakas kapuces un pa tiesas koridoru konvoja pavadībā gāja zemu nodurtu galvu. Tiesas sēde bija slēgta, bet sprieduma nolasīšana – atklāta © F64

Pašlaik viņš ir nodzīvojis mazāk nekā, iespējams, būs jāpavada cietumā. Tā dēvētā Imantas pedofila Naura Pikšteina lietā advokāts lūdza piemērot 17 gadu cietumsodu, prokurors – 20 gadu. Tiesas sēde šajā lietā notika ļoti ātri – 22. jūnijā pāris stundu laikā cietušo meiteņu pārstāves, advokāts, prokurors, žurnālisti un pats apsūdzētais uzzināja tiesas lēmumu – sodīts ar brīvības atņemšanu uz 25 gadiem.

To dzirdot, N. Pikšteina advokāts Antons Drēbnieks izskatījās nomāktāks nekā viņa aizstāvamais.

Nelīdzinās fotorobotam

Mazajā tiesas zālē par Imantas pedofilu dēvētais puisis sēdēja uz viena sola ar cietušo meiteņu pārstāvēm. Klausoties spriedumu, N. Pikšteins saglabāja mieru. Grīdā neskatījās. Vērās it kā uz tiesnesi, it kā sienā sev pretim. Neliela auguma, atklātu, ne tik kalsnu seju kā vairākos pēc cietušo vārdiem zīmētajos fotorobotos, gaišbrūniem, atpakaļ atglauztiem kupliem matiem, kazbārdiņu, pilnīgām lūpām - viņš nelīdzinājās saviem plaši izplatītajiem fotorobotiem. Advokāts sacīja, ka, pēc aizstāvamā vārdiem, apmēram 10 gadu vecumā N. Pikšteins ticis seksuāli izmantots Āgenskalnā - netālu no paša pastrādātajiem noziegumiem Imantā un Zasulaukā. Taču tas neesot noticis ģimenē.

Gāzes pistole un rotaļlieta

N. Pikšteins sadarbojies ar policiju, izstāstījis par vēl diviem policijai nezināmiem gadījumiem, kad, par laimi, iztraucēts plānotajos seksuālajos noziegumos pret nepilngadīgām meitenēm. Kopumā šajā lietā ir sešas epizodes un septiņas cietušās, jo vienā gadījumā N. Pikšteins daudzstāvu mājas liftā iegrūdis uzreiz divas mazgadīgas meitenes, ar kurām veicis netiklas darbības. Noziegums pret mazgadīgām personām (līdz 14 gadu vecumam) tiek kvalificēts kā īpaši smags. N. Pikšteinam inkriminēja vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu un seksuālu vardarbību pret mazgadīgajiem, kā arī nepilngadīgo pavešanu netiklībā.

Meitenēm viņš draudējis ar legāli iegādātu ieroci - gāzes pistoli. Kad tiesnesis Jānis Stūrmanis nolasīja spiedumu, tajā bija minēta rotaļlieta - nu jau iznīcināmo lietu sarakstā. Noziegumos tā dēvētais Imantas pedofils to neesot izmantojis, sacīja advokāts. Meitenes viņš vispirms izsekojis, tikai pēc tam uzbrucis. Zinājis, kā atmūķēt slēgtās kāpņu telpu ārdurvis.

Kompensācijas jāmaksā, bet naudas nav

Tiesas sēde beidzās ātri, jo notika bez pierādījumu pārbaudes - N. Pikšteins savu vainu atzina pilnībā. Piemēram, ja būtu panākta vienošanās ar cietušo pārstāvēm, tad lieta līdz tiesai nemaz nenonāktu. Tikusi izskatīta arī tāda iespēja, bet prokurors teica, ka lieta ir jāskata tiesā.

N. Pikšteinam būs jāmaksā cietušajām morālā kompensācija. Prasītas dažāda apmēra summas - 5000, 7000, 10 000 un divos gadījumos vislielākā - 15 000 eiro apmērā. Kopumā - 67 000 eiro, kā arī jāatmaksā valsts izmaksātā kompensācija cietušajām 6720 eiro apmērā un 506 eiro par advokāta pakalpojumiem. N. Pikšteins ir bezdarbnieks, un nav zināms, kā un kad spēs atmaksāt vairāk nekā 74 000 eiro.

Salīdzina ar Rīgas satiksmes pedofila pastrādāto

«Lai spriež pats, vai pārsūdzēs,» pēc tiesas sēdes noteica N. Pikšteina advokāts. Par savu lūgto sodu - 17 gadu cietumā - viņš vien atgādināja, ka tā dēvētais Rīgas satiksmes pedofils pirmās instances tiesā saņēma 17 gadu cietumsodu. Lai gan kopumā no šī vīrieša noziedzīgajām darbībām par cietušām atzītas 20 meitenes, kuras tajā laikā bija mazgadīgas, bet apsūdzētajam inkriminēti 42 noziedzīgi nodarījumi. Viņš apsūdzēts par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgām personām, par šādu personu pamudināšanu tikties ar mērķi izdarīt seksuālas darbības un stāties dzimumattiecībās, par dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas izdarīta ar mazgadīgo, par šādas personas izvarošanas mēģinājumu, kā arī par mazgadīgo izmantošanu pornogrāfijas izgatavošanai, lejupielādi un glabāšanu.

Apsūdzību Rīgas satiksmes pedofila lietā un Imantas pedofila lietā uzturēja viens un tas pats prokurors - Agris Skradailis. Viņš Rīgas satiksmes pedofilam bija prasījis 15 gadu cietumsodu, bet zīmīgi, ka arī šajā gadījumā tiesa lēma, ka nepieciešams par diviem gadiem ilgāks soda mērs ieslodzījuma vietā. Šo lietu apelācijas kārtībā vēl skatīs Rīgas apgabaltiesā 4. oktobrī.