Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā ieradīsies Krievijas inspektori, lai pārbaudītu zvejas pārstrādes uzņēmumus

© Didzis Grodzs, F64 Photo Agency

Plānots, ka šodien Latvijā ieradīsies Krievijas Federācijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" inspektori, kas veiks to Latvijas zvejas produktu pārstrādes uzņēmumu, kā arī dzīvnieku barības ražotāju pārbaudes, kuri iekļauti Krievijas atzīto eksportētāju sarakstā.

Nav izslēgta iespēja, ka gadījumā, ja inspekcijas slēdziens būs pozitīvs, varētu tikt atsāktas sarunas par Latvijas zvejas produktu eksportu uz Krieviju, cer amatpersonas.

Kā iepriekš atzina Pārtikas un veterinārajā dienestā, vēl nav zināms, kuri uzņēmumi tiks pārbaudīti.

Krievijas eksporta sertifikāts ir visiem lielākajiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem, tostarp "Brīvajam vilnim", "Kolumbijai LTD", "Ventspils zivju konservu kombinātam", "Gammai-A", "Sabiedrībai IMS", "Undai" un citiem.

Kā ziņots, iepriekšējā Krievijas inspektoru vizīte Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos notika pērn maijā. Pēc tam inspektori pieprasīja papildu datus no PVD, kas arī tika sniegti, taču 2015.gada 4.jūnijā tika noteikts zivju produkcijas importa aizliegums, skaidrojot šo lēmumu ar pārkāpumiem, kas konstatēti Krievijas pārtikas uzraudzības inspekciju laikā Latvijas uzņēmumos.

Vēlāk pēc vairākkārtējām abu pušu pārrunām tika pieļauts, ka Latvijas zvejas produktus uz Krieviju varētu eksportēt pēc atkārtotām pārbaudēm.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija 2014.gada augustā noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā. Uz zivju konserviem šis aizliegums netika attiecināts.