Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pēc Lielbritānijas referenduma ES vairs nevarēs pievērt acis uz kopējo vērtību neievērošanu

© SCANPIX

Lielbritānijas referendums par tās turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) liks dalībvalstīm atgriezties pie sākotnējām vērtībām un nopietni pārdomāt līdzšinējos trūkumus, aģentūrai LETA prognozēja Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Viņš atzina, ka referenduma rezultātu ir ļoti grūti prognozēt, taču esot jācer, ka uzvarēs veselais saprāts un Lielbritānijas balsstiesīgie iedzīvotāji nobalsos par palikšanu savienībā. Jebkurā gadījumā referendums liks pašiem britiem un ES kopumā ļoti pārdomāt savu turpmāko rīcību, jo jau tagad vērojams populistisko spēku pieaugums.

"Tas pat robežojas ar destrukciju, ar pašiznīcību. Tas ir manāms ļoti daudzās ES dalībvalstīs un pasaulē kopumā. Redzam, ka Donalds Tramps strādā ASV ar līdzīgām metodēm. To vienkārši nevar atstāt bez ievērības," viņš uzsvēra.

Eksperts arī pauda viedokli, ka ES dalībvalstīm nāksies atgriezties pie saknēm, pamata vērtībām un idejām. Šīs vienošanās ir jāpilda daudz nopietnāk, nekā tas darīts līdz šim. Tas attiecas arī uz Māstrihtas kritērijiem, kuru mērķis ir nodrošināt ekonomisko stabilitāti un līdzsvarotu attīstību, kas tādējādi veicina eirozonas efektīvu funkcionēšanu.

"Šo gadu laikā esam redzējuši, ka ir valstis, kas to neievēro. Vienkārši tos spārda ar kājām. Nav jābrīnās, ka to izmantoja Grieķija. Ja pieveram acis uz Grieķijas parādu, vienkārši sviežot naudu, labi zinot, ka valsts nebūs spējīga to atmaksāt, mums ir jāsāk beidzot rīkoties, mums ir jāuzņemas līdzatbildība," viņš uzsvēra.

Gobiņš arī sacīja, ka ES dalībvalstis pašas pieļāvušas daļu no pašreizējām nelaimēm, līdz ar to nav jābrīnās par Lielbritānijas pilsoņu attieksmi pret ES. Lai mainītu situāciju, ES arī aktīvāk jāstrādā pie vairākām pamata lietām, tostarp jāsakārto tirgus, kā arī jānojauc vairāki līdzšinējie šķēršļi labākai tirdzniecībai. "Ja spēsim visu atrisināt, šī skepse par ES samazināsies. Steidzami jānoārda šķēršļi, lai vārdi saskanētu ar darbiem," uzsvēra eksperts.

Taujāts par iespējamo situācijas attīstību, ja referendumā tiks nobalsots par izstāšanos no ES, Gobiņš prognozēja, ka gaidāms liels satricinājums pašai Lielbritānijai, ES, kā arī Latvijai. "Kā saka eksperti, tam visam būs globāla ietekme. Tas būs neziņu un neskaidrību laiks, kas atstās ievērojamu ietekmi uz Latvijas eksporta spēku, kopējo ES attīstību, kā arī pašas Lielbritānijas attīstību ekonomikas jomā," sprieda eksperts. "Stipri šaubos, ka tie, kas būs nobalsojuši par izstāšanos, būs laimīgi ar rezultātu," viņš piebilda.

Tomēr turpmākās attiecības starp Lielbritāniju un ES varētu būt labas, taču krietni atšķirīgas. Turpmākais sadarbības modelis varētu tikt bāzēts uz Norvēģijas vai Šveices modeli, taču Gobiņš norādīja, ka tādā gadījumā Lielbritānija faktiski nespēs ietekmēt tālāko ES politiku un virzienu. "Un vēl būtu jāmaksā biedra nauda. Cilvēkiem tiek stāstīts daudz kas, kas obligāti nepiepildīsies. Es tiešām ceru, ka Lielbritānija paliks ES sastāvā," viņš rezumēja.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā šodien norisinās referendums par valsts turpmāko dalību ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds, tādēļ referenduma iznākumu nav iespējams prognozēt.
Publicēta