Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas Drošības padomes pārstāvja virzīšana vēstnieka amatam atbilst Krievijas interesēm Latvijā

© Scanpix

Krievijas Drošības padomes pārstāvja virzīšana vēstnieka amatam Latvijā atbilst kaimiņvalsts interesēm, aģentūrai LETA vērtēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors, politiskās komunikācijas eksperts Ojārs Skudra.

Skudra skaidroja, ka šāds solis īsti neatbilst diplomātiskajai praksei, taču ir atbilstošs Krievijas interesēm, jo ir skaidrs, ka viens no svarīgākajiem Krievijas pārstāvniecību, tostarp vēstniecību, uzdevumiem ir izlūkošana. "To gan nevajadzētu jaukt ar spiegošanu. Tā ir publiski pieejamo datu izmantošana, kas diplomātam ir normāla rīcība," skaidroja profesors.

Eksperts arī norādīja, ka šāds Krievijas solis ir loģisks vēl viena aspekta dēļ - Latvija ir NATO dalībvalsts, līdz ar to Krievija vēlas turēt roku uz notikumu pulsa.

Taujāts, vai Krievijas Drošības padomes pārstāvis spēs uzlabot abu valstu savstarpējās attiecības, Skudra atzīmēja, ka līdzšinējam vēstniekam Aleksandram Vešņakovam, neskatoties uz eksprezidentu Valda Zatlera un Andra Bērziņa centieniem, tas šo gadu laikā tā arī nav sanācis.

"Bet tas nav tikai saistīts ar Krievijas vēlēšanos vai nevēlēšanos. Spriedzi var mazināt "Saskaņas" vai Zaļo un zemnieku savienības stiprināšanās pēc nākamajām vēlēšanām. Nozīmīgāk gan būtu, ja NATO un Krievija atrastu saskares punktus, lai šo spriedzi mazinātu," sacīja Skudra.

Jau vēstīts, ka Krievijas Valsts domes starptautisko attiecību komiteja trešdien atbalstījusi Jevgeņija Lukjanova kandidatūru Krievijas vēstnieka Latvijā amatam, ziņu aģentūru TASS informējis avots, kas piedalījies sēdē. "Atbalstīta Lukjanova kandidatūra Krievijas vēstnieka Latvijā amatam. Viņš šobrīd ieņem Krievijas Federācijas Drošības padomes sekretāra vietnieka amatu," stāstījis aģentūras avots.

Patlaban Krievijas vēstnieks Latvijā ir Aleksandrs Vešņakovs.

Valsts domes komiteja trešdien izskatīja jautājumu par Krievijas diplomātisko pārstāvju kandidatūrām, informēts avots pastāstīja ziņu aģentūrai "RIA Novosti". "Šis jautājums tika izskatīts sēdes slēgtajā daļā. Komiteja apsprieda Lukjanova kandidatūru un to atbalstīja," sacīja avots.

Kā vēsta laikraksts "Kommersant", Vešņakovs amatu varētu pamest jau vistuvākajā laikā.

Lēmums par Lukjanova kandidatūru "tika jau iepriekš gatavots, un [Drošības padomes aparātā] tas nav nekas negaidīts", laikrakstam apliecināja avots padomē.

Tagad Lukjanova kandidatūra ir jāizskata parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - starptautisko attiecību komitejai. Kandidātu amatā iecels prezidents.