Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NATO: Alianse gatavojas pievērst pastiprinātu uzmanību kiberdrošības elementiem

© Scanpix

NATO gatavojas pievērst pastiprinātu uzmanību kiberdrošības elementiem, kas ļautu aliansei strādāt vairākās dimensijās vienlaikus, intervijā aģentūrai LETA un izdevumam "Defence Matters" norādīja ASV misijas NATO Politikas un ekonomikas nodaļas vadītājs Tamirs Vasers.

Viņš sacīja, ka gaidāmā NATO samita Varšavā tēma būs elastīgums, jo alianses dalībvalstīm jābūt drošām, ka katra valsts ir gatava risināt ļoti plašu problēmu loku, sākot no militāra uzbrukuma līdz dabas katastrofai. Tāpat nozīmīgi esot pārliecināties par valdību spējām tikt galā ar vairāk nekā vienu problēmu vienlaicīgi.

"Ja valdība, piemēram, terorisma uzbrukuma laikā zaudē divus vai trīs ministrus, tā zaudē spēju funkcionēt," viņš izteicās, piebilstot, ka Latvija gan ir veikusi nepieciešamās izmaiņas savos likumos, kas ļauj tai stāties pretī dažādiem izaicinājumiem. "Tāpat jūsu valdība zina, kā rīkoties krīzes situācijās. Bet kriberdrošība ir ļoti nozīmīgs elements šajā jautājumā," viņš piebilda.

Kā piemēru Vasers minēja uzbrukumus, kas varētu apturēt videonovērošanas kameru darbību. Tas savukārt varētu radīt izdevīgas iespējas potenciālajiem agresoriem, ļaujot īstenot savus plānus.

"Mēs uzskatām, ka kiberdrošība ir jāiekļauj militārās plānošanas procesā. Pašlaik mēs plānojam aktivitātes uz zemes, gaisā, kā arī uz ūdens, bet mēs grasāmies tam visam pievienot arī kiberdrošības elementu. Mēs plānojam strādāt vairākās dimensijās vienlaikus. Tā ir tehniska problēma, taču ļoti nozīmīga," viņš atzina.

Taujāts, vai NATO pašlaik ir gatava ar kibedrošību saistītiem izaicinājumiem, ASV misijas NATO Politikas un ekonomikas nodaļas vadītājs skaidroja, ka valstīm ir savas vadlīnijas un pamata punkti, no kuriem tās raugās uz kiberdrošību. Tikmēr pati NATO labi spēj aizsargāt savus tīklus, taču jāņem vērā, ka šie apdraudējuma veidi un tipi mainās ja ne pa stundām, tad pa dienām gan.

"Neviena valsts nevar īsti apgalvot, ka tā ir gatava šāda veida izaicinājumiem, taču mēs pie tā strādājam un turpināsim to darīt," viņš uzsvēra.