Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pēc 25 gadiem Druvienā atkal līgos "Skroderdienas Silmačos"

© f64

Šodien Druvienas Silmaču estrādē Latvijas Nacionālais teātris atkal skatītājiem piedāvās noskatīties brīvdabas iestudējumu "Skroderdienas Silmačos".

Nacionālā teātra iestudējums "Skroderdienas Silmačos" Druvienā ir ilgi gaidīts notikums, jo pēdējo reizi teātris ar izrādi Druvienas Silmaču estrādē viesojies 1991.gadā.

Kā iepriekš žurnālistiem stāstīja Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Gulbenes novads jau trīs gadus mēģinājis teātri pierunāt Druvienas Silmaču estrādē atkal izrādīt izrādi "Skroderdienas Silmačos", tomēr, tā kā teātrim šāds izbraukums ir gana sarežģīts, līdz šim teātris atteicis. Tomēr Gulbenes novada cilvēki bijuši tik neatlaidīgi un tik mīļi lūguši, ka Rubenis padevies.

Uz Druvienu spēlēt izrādi devies viss teātra kolektīvs.

Šogad aprit 30 gadu, kopš 1986.gadā vēsturiskajā "Silmaču" māju kompleksā Druvienā notika pirmais Nacionālā teātra brīvdabas uzvedums Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos". Par godu šim notikumam šodien Druvienas Silmaču estrādē atkal notiks Nacionālā teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos", kas būs režisores Indras Rogas iestudējumā.

Ar iestudējumu Druvienas Silmaču estrādē atgriezīsies arī tie aktieri, kurus daudzi skatītāji atceras vēl no 1986.gada brīvdabas iestudējuma, tajā skaitā Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna un citi, savukārt Dūdara lomas atveidošana tiks uzticēta aktierim Uldim Anžem, kura dzimtā pilsēta ir Gulbene, bet Antonijas lomu atveidos aktrise Dita Lūriņa.

Izrādes režisore skaidroja, ka brīvdabas izrādei par bāzi tiks ņemta Nacionālā teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos", kas tiks pielāgota brīvdabas izrādes vajadzībām. "Nevienam nav ne mazāko šaubu, ka pārcelt telpas izrādi uz brīvdabu viens pret vienu nav iespējams. Brīvdabas iestudējumā būs iespēja izvērsties, kā arī būs iespēja darīt visu to, ko teātrī nav iespējams izdarīt, piemēram, laistīties vai vārtīties pa grāvi," stāstīja Roga.

Viņa skaidroja, ka brīvdabas izrādē spēlēs paplašināts aktieru ansamblis, jo bez visiem Nacionālā teātra aktieriem iestudējumā piedalīsies arī Gulbenes novada amatiermākslas kolektīvi - Gulbenes kultūras centra jauniešu tautisko deju kolektīvs "Zelta Rūsiņš", vidējās paaudzes deju kolektīvs "Apinītis" un Gulbenes novada jauktie kori no Lizuma, Lejasciema un Gulbenes. Turklāt izrādē būs gan govis, gan zirgi, kā arī jauni tēli, kuri līdz šim šajā iestudējumā nav bijuši.

Gulbenes novada domes izpilddirektore Guna Švika vēstīja, ka Nacionālā teātra izrādes Druvienas Silmaču estrādē spēlētas no 1986.gada līdz 1991.gadam, un kopš tā laika druvēnieši ik gadu vēlējušies, lai estrādē atkal būtu skatāma Nacionālā teātra "Skroderdienu Silmačos" brīvdabas izrāde. Tomēr estrāde līdz šim nav stāvējusi tukša, jo ierasto vasaras saulgriežu izrādi tur spēlējuši gan paša novada kolektīvi, gan to aicināti darīt arī viesi. Tomēr pēdējos trīs gadus novads nopietni piestrādājis, lai izrāde brīvdabas estrādē atkal būtu skatāma Nacionālā teātra iestudējumā.

"Silmaču" māju apkārtne šo gadu gaitā visu laiku kopta un uzturēta. 1986.gada 21.jūnijā tur atvērts, iespējams, pasaulē vienīgais kādai teātra izrādei veltīts muzejs ar vēsturisko "Silmaču" nosaukumu. Aptuveni pirms 300 gadiem druvēnietis, uzvārdā Mačs, tālākajā pagasta nostūrī Pērļu silā nolīdis līdumu un uzcēlis sev māju. Pēc kāda laika cilvēki šo nomaļo savrupnieku sākuši saukt par Sila Maču. Tā arī radies vietvārds "Silmači". Sākotnēji, ciemodamies pie tēva Druvienā, stāstu "Skroderdienas Silmačos" uzrakstīja Jānis Poruks. Silmaču mājās viņam dzīvojusi radiniece, bet tai kaimiņmājās tobrīd strādājis klibs skroderis. Rūdolfs Blaumanis aizguvis no Poruka šo sižetu.

Šodien Druvienas estrādē būs skatāma ne tikai teātra izrāde, bet būs iespēja baudīt arī mūziku. Pasākumu programma tiks piedāvāta visas dienas un nakts garumā. Iecerēts, ka pēc izrādes noskatīšanās skatītāji būs aicināti pulcēties pie ugunskuriem un baudīt dūdu un bungu grupas "Auļi", kā arī "ElektroFolk" muzikālos priekšnesumus.

Biļetes uz pasākumu, arī "Skroderdienu Silmačos" brīvdabas izrādi, var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.